Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Preminuo Ante Granik, jedan od najuglednijih hrvatskih televizijskih novinara i reportera

Preminuo Ante Granik, jedan od najuglednijih hrvatskih televizijskih novinara i reportera

 

 

Ante Granik, cijenjeni novinar i reporter Hrvatske televizije, koji je u Šibeniku živio i radio od početka Domovinskog rata, umro je jučer u 79. godini života.

Od 1966. bio je scenarist i redatelj u Programu za djecu tadašnje Televizije Zagreb, a potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. Granik je u Informativnom programu radio kao novinar i redatelj.

Iz Zagreba 1990. odlazi u HTV centar Split da bi potom u Šibeniku organizirao TV studio. U suradnji Grada Šibenika i Hrvatske televizije uređen je i tehnički opremljen prostor, iz kojega se počinje emitirati program, a Granik postaje prvi urednik. Šibenik je i danas jedan od centara HTV-ove dopisničke mreže.

Dopisništvo Šibenik pod njegovim je vodstvom dobilo godišnju nagradu HTV-a – 1993. godine.

Za Domovinskoga rata kao ratni izvjestitelj Hrvatske televizije (HTV) izvještavao je iz Šibenika i zaleđa. U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu. Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske, ali i strane javnosti na Šibenik, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata.

Pamtimo ga po izvještavanjima iz Domovinskog rata, po reportažama s mora i kopna te po posvećenosti novinarskoj profesiji. Granik je iza sebe ostavio bogatu riznicu kreativnih televizijskih reportaža sa snažnim autorskim pečatim.

Ante Granik dobitnik je nagrada HND-a Zlatno pero 1988. i Marija Jurić Zagorka 1998., godišnje nagrade HRT-a 1993.godine te Plakete Grada Šibenika za dugogodišnji predani rad u novinarstvu 2011. godine.

Gradonačelnik Željko Burić uputio je brzojav obitelji Ante Granika u kojemu, uz ostalo, stoji:

"U ovom trenutku boli, istinski suosjećam s Vama. Gospodin Ante Granik ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom televizijskom novinarstvu. Sa zahvalnošću i pijetetom ćemo se sjećati njegovog nemjerljivog doprinosa afirmaciji Šibenika kao jednog od gradova-heroja Domovinskog rata, uspostavi TV studija u Šibeniku te bezuvjetne posvećenosti novinarskoj profesiji koju je podigao na najvišu razinu. 

U ime Grada Šibenika i svoje osobno, primite izraze iskrene i duboke sućuti."

Posljednji ispraćaj Ante Granika će se prirediti u utorak, 30. kolovoza u 17 sati na šibenskom gradskom groblju Kvanj, a komemoracija, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, u srijedu, 31. kolovoza,  u 12 sati u Hrvatskom narodom kazalištu u Šibeniku.

 

 

  Objavljeno: 28.08.2022, 09:51h