Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Preminuo Ivo Brešan, ugledni hrvatski književnik, dramatičar i scenarist

 Preminuo Ivo Brešan, ugledni hrvatski književnik, dramatičar i scenarist

 

 

Ivo Brešan, hrvatski književnik i scenarist, preminuo je danas  u Zagrebu u  81. godini života. Brešan je rođen u Vodicama  1936. godine, počeo je pisati  1955. godine, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom ‘Predstava Halmet u selu Mrduša Donja’. Bio je jedan od najvećih suvremenih europskih dramatičara iza kojeg ostaje opus od 23 izvedene drame, dvanaest romana,  osam filmskih scenarija i dvije zbirke priča.

Brešan je pripovijetke počeo objavljivati  u Šibenskoj reviji, a  amaterski je glumio  u dramskoj družini 'Kolo'  te u  profesionalnom šibenskom kazalištu. Od 1960. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a od 1983. g.  umjetnički voditelj u Centru za kulturu i Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Uz dramu 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', njegova najpoznatija djela su 'Ptice nebeske', 'Spletke', 'Utvare', 'Anera', 'Svečana večera u pogrebnom poduzeću', 'Hidrocentrala u Suhom dolu' i druge.

 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', premijerno je izvedena 1971. u zagrebačkom kazalištu Teatar ITD,  potom se izvodila na pozornicama    europskih zemalja, a nagrađena je i brojnim književnim nagradama. Bio je oženjen književnicom Jelom Godlar Brešan, koja je  preminula  u rujnu 2016. godine.

Sahrana Ive Brešana održat će se u ponedjeljak, 09.siječnja 2017.g. na Gradskom groblju Kvanj u 15 sati, dok će komemoracija u počast hrvatskom književnom bardu biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku  istoga dana u 12 sati.

 

 

 

  Objavljeno: 03.01.2017, 22:56h