Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Preminuo profesor Božidar Grga

Preminuo profesor Božidar Grga

 

 

U Šibeniku je u srijedu, 23. siječnja 2019. godine u 77. godini života preminuo profesor Božidar Grga, utemeljitelj Orguljaške ljetne škole u Šibeniku , glazbenik, intelektualac i zaljubljenik u orguljašku baštinu.


Božidar Grga rođen je u Segetu Donjem 1942. godine. U Stanišiću je završio osnovnu školu , u Sinju obrtnu školu dok je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zadru.


Njegov diplomski rad „Način slušanja glazbe u nižim razredima srednje škole“ unio je inovacije u nastavu glazbe.  


Božidar je iz Zagreba u Šibenik došao 1964. godine. U Osnovnoj školi „Juraj Dalmatinac“ dobio je prvo zaposlenje, a 1973. godine prešao je u Glazbenu školu Ivana Lukačića u kojoj je radio kao nastavnik gitare. Bio je i voditelj Glazbene škole u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje do 1984. godine.


1965. godine postao je suradnik Muzeja grada Šibenika na prikupljanju građe, istraživanju i obnovi povijesnih glazbenih instrumenata s tipkama.  


Božidar Grga bit će sahranjen u subotu, 26. siječnja 2019. godine u Šibeniku. 


Između ostalog, postaje suradnik ključnih nacionalnih i regionalnih institucija koje brinu o baštini i njenoj zaštiti.


1993. godine, na poticaj prof. Emina Armana  osnovao je Orguljašku ljetnu školu u Šibeniku koja je 2004. godine registrirana kao Organološko društvo Organum Šibenik.

 

Božidar Grga bio je i utemeljitelj i voditelj tamburaškojorkestra „Ljubica“ te voditelj i dirigent muškog pjevačkog zbora šibenskih umirovljenika „Sv. Mihovil“.  Također , bio je i član i jedan od osnivača Udruge „Volim Šibenik“ te član redakcije i Uredničkog kolegija časopisa „Volim Šibenik“.


1979. godine pojavljuje se kao aranžer prvog albuma klape „Šibenik“ čiji je bio suradnik.

 

Božidar Grga bit će sahranjen u subotu , 26. siječnja 2019. godine u Šibeniku. 

 

 

  Objavljeno: 25.01.2019, 10:26h