Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Preventivni program "Sigurnost na elektroničkim medijima"

Preventivni program "Sigurnost na elektroničkim medijima"

 

 

U sklopu preventivnog programa  „Sigurnost na elektroničkim medijima“, u organizaciji Policijske uprave šibensko-kninske i Kluba mladih Zatona, 27.travnja 2012.g. u Zatonu u prostorijama Vatrogasnog doma, na tu temu je  održana tribina za građane na kojoj je predavač  policijski službenik za nadzor i planiranje-za prevenciju Marinko Šaršanski.

Građani su ovim putem upoznati o sigurnosnim prijetnjama koje se mogu pojaviti korištenjem različitih oblika elektroničke komunikacije a prvenstveno na internetu, te educirani i o tome koje mjere samozaštite mogu primijeniti da bi se rizik smanjio. Govorilo se o sigurnosti računala općenito, načinima na koji zlonamjerni pojedinci mogu upasti u tuđe računalo, neovlašteno se  njime koristiti kao i s podacima koji su na njemu pohranjeni.  Osim opasnosti od krađe podataka i štete za imovinu, na elektroničkim medijima postoje i opasnosti od drugih kaznenih djela, gdje je posebno istaknuta dječja pornografija, koja se uglavnom vrši mamljenjem djece i to najviše putem lažnih profila na društvenim mrežama, a s ciljem seksualnog iskorištavanja. Poseban osvrt je stavljen na vršnjačko nasilje također se učestalo vrši putem interneta i to društvenih mreža.

Istaknuto je da je u novom Kaznenom zakonu, koji stupa na snagu 1. siječnja 2013., u zasebnom poglavlju Zakona,  implementiran veći broj kaznenih djela koja se vrše putem računala.

Na predavanjima su se dijelile brošure „Sigurnije na internetu“, koje su ustupljene od strane nacionalnog  „CERT-a“.

Predavanja na ovu temu će biti nastavljena u školama, a već su održana i dva predavanja u osnovnoj školi "Unešić". /policija šibensko-kninska/

  Objavljeno: 03.05.2012, 09:06h