Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Priča o junaku koji je dao život za obranu Hrvatske u Vukovaru

 Priča  o junaku koji je dao život za obranu Hrvatske u Vukovaru

 

 

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Jurja Šižgorića večeras je prikazan dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića „ Sve je bio dobar san“. Film proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michel Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara, kao i mučeničku smrt na Ovčari. Priča prati majku ubijenog Jean-Michela, Lyliane Fournier, koja živi u Karlovcu i traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku, boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara.

Uz brojne Šibenčane i predstavnike braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, projekciji filma nazočio je i gradonačelnik Željko Burić , redatelj Branko Ištvančić te izvršni producent filma Antun Ivanković.

Priča o mladom Francuzu pretočena je 2012. godine i u roman naslovljen “Jean ili miris smrti”, koji je utemeljen na dugogodišnjoj osobnoj istrazi Nevenke Nekić i Antuna Ivankovića, protkan iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskog tiska.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba.

 

Projekciji filma prethodila je i javna tribina  te predstavljanje knjige Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj  autora Zorana Komara i Elvire Kojić.

  Objavljeno: 09.04.2016, 00:40h