Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Pridružite se virtualnom Danu Europe 2020.

Pridružite se virtualnom Danu Europe 2020.

 

 

Europe direct centar Šibenik pridružio se virtualnom i solidarnom obilježavanju Dana Europe koji se obilježava u subotu, 9. svibnja. 

 

Tim povodom pozivaju sve građane da im se pridruže ove subote od 10 do 24 sata na društvenim mrežama - Solidarnost.hr  Organizatori su pripremili poruke solidarnosti iz Hrvatske i Europe, glazbeni, umjetnički i filmski program, virtualne nastupe i iznenađenja.

 

Kako bi u ovim izazovnim okolnostima obilježili Dan Europe, koji je simbol europskog jedinstva, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj s partnerima pokrenulo je projekt Solidarnost.hr. Cilj je projekta omogućiti građanima da komuniciraju svoje osjećaje, želje i nadanja te na taj način podsjetiti i istaknuti ono najbitnije u ovom trenutku, a to je solidarnost.

 

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

 

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

 

 

  Objavljeno: 08.05.2020, 11:21h