Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Prihvaćen Proračun Grada Šibenika za 2022. godinu

Prihvaćen Proračun Grada Šibenika za 2022. godinu

 

 

Danas je na Veleučilištu u Šibeniku održana  5. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika. Na sjednici je usvojen rebalans Proračuna za 2021. godinu te prateće odluke: Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Šibenika za 2021. godinu, Prijedlog Izmjena Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u   2021. godini, Prijedlog Izmjena Programa održavanja komunalne infrastrukture na području  Grada Šibenika u 2021. godini, Prijedlog Odluke o II. izmjenama Programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i znanosti Grada Šibenika za 2021. godinu, Prijedlog Odluke o II. izmjeni i dopuni Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i  obrazovanju Grada Šibenika za 2021. godinu, Prijedlog Odluke o izmjenama Programa zdravstvene zaštite i pomoći socijalno ugroženim, nemoćnim i drugim osobama Grada Šibenika za 2021. godinu, Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u sportu Grada   Šibenika za 2021. godinu, Prijedlog Odluke o II. Izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u osnovnom školstvu Grada Šibenika za 2021. godinu te Prijedlog II. Izmjene plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini za osnovne škole Grada Šibenika za 2021. godinu.

Vijećnici su usvojili i Proračun Grada Šibenika za 2022. godinu i projekcija za 2023. i  2024. godinu. Ukupni prihodi  i  primici  Proračuna  Grada  Šibenika  za  2022. godinu iznose 431 milijun i 500 tisuća kuna.  U Proračunu Grada Šibenika za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu planirani su proračunski prihodi i rashodi te vlastiti i namjenski prihodi svih proračunskih korisnika Grada i rashodi koji se iz njih financiraju.  U Općem dijelu Proračuna planirana su sredstva za pokriće manjka iz prethodnih godina sukladno Planu o sukcesivnom pokriću manjka kroz tri godine.  Prihodi i primici u slijedećem trogodišnjem razdoblju planirani su temeljem Uputa Ministarstva  financija za izradu proračuna JLP(R)S za razdoblje 2022.-2024. godine te temeljem Smjernica za izradu Državnog proračuna Republike Hrvatske  za  2022.  i  projekcija  za  2023.  i  2024.  koje  sadrže  kretanja  najvažnijih makroekonomskih pokazatelja Republike Hrvatske u idućem trogodišnjem razdoblju.

Vijećnici su usvojili i Odluke, odnosno Programe koji se vezuju uz Proračun za 2022. godinu i to: Odluku o izvršavanju Proračuna Grada Šibenika za 2021. godinu,  Program gradnje komunalne infrastrukture  na području Grada Šibenika u 2021. godini, Program održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Šibenika u  2021. godini,  Program zdravstvene zaštite i pomoći socijalno ugroženim, nemoćnim i drugim osobama Grada Šibenika za 2022. godinu, Program javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i znanosti Grada Šibenika za 2022. godinu,  Program javnih potreba u sportu Grada Šibenika za 2022. godinu, Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2022. godinu,  Program javnih potreba u osnovnom školstvu Grada Šibenika za 2022. godinu,  Program korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području Grada Šibenika te Odluku o usvajanju plana sukcesivnog pokrića manjka.

Prihvaćeni Programi, a time i pripadajuće stavke Proračuna Grada Šibenika za 2022. godinu prilagodit će se usvojenim amandmanima vijećnika. Odluka o ostvarivanju prava na novčanu pomoć roditeljima za novorođeno dijete izmijenjena je većinom vijećničkih glasova, a po prijedlogu vijećnika Nenada Samaržije. On je, naime, predložio  povećanje naknade za tisuću kuna za svako treće (i svako naredno dijete) do 7 godine djetetova života. Drugi se prihvaćeni Samaržijin amandman odnosio na  osiguranje proračunskih sredstava za izradu projektne dokumentacije za obnovu Dolačkog bedema.

Usvojen je i amandman vijećnika Nenada Renje da se uredi plato ispred biskupijskog marijanskog svetišta Gospe Vrpoljačke u Vrpolju kao i amandman vijećnika Tončija Restovića da se za učenice osnovnih škola s područja Grada Šibenika osiguraju besplatne higijenske potrepštine.

U nastavku sjednice usvojen je  Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Šibenika po kojoj se porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima  sa 1,5 posto vraća na 3 posto jer više nema zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti (uvedene Odlukom Vlade zbog pandemije bolesti Covid-19).

Vijećnici su potom usvojili Prijedlog Odluke o izmjeni Statutarne odluke o izboru članova vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području Grada Šibenika, Prijedlog Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za članove vijeća Mjesnog odbora Boraja te Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika.

Također su prihvaćeni i Prijedlozi Skupštinama da se u Upravu Gradskog parkinga d.o.o. imenuje Goran Bulat, mag. oec., a u Upravu trgovačkog društva Batižele d.o.o. mr.sc. Nina Kursan, dipl. oec.

Prisutni vijećnici su se na sjednici suglasili i s Prijedlogom Odluke o pokretanju postupka izrade „Strategije razvoja urbanog područja Šibenik za razdoblje 2021.-2027.“ , temeljnog strateškog dokumenta u kojemu se određuju ciljevi i prioriteti razvoja urbanog područja. Također je podržan i Prijedlog Odluke o donošenju Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom grada Šibenika u razdoblju 2021.-2025. godine .

Podržan je i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom redu,  Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi te Prijedlog Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Šibenika za 2022. godinu u kojoj je precizirano koji se radovi (ne) smatraju građevinskim radovima, na kojim područjima vrijedi zabrana izvođenja građevinskih radova i u kojem razdoblju. 

U nastavku sjednice usvojeni su i slijedeći dokumenti: Prijedlog Plana davanja koncesija u 2022. godini, Prijedlog Odluke o ukidanju statusa javnog dobra, Prijedlog Odluke o visini novčane naknade za pravo korištenja distribucijske telekomunikacijske kanalizacije (DTK) Grada Šibenika,  Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj infrastrukturi Grada Šibenika i njezinom pravnom statusu, Prijedlog Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Šibenika za 2021. godinu, Prijedlog Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Šibenika za 2022. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje,  Prijedlog Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske službe spašavanja Stanice Šibenik za 2022. godinu, Prijedlog Odluke o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za Grad Šibenik u 2022. godini, Prijedlog Odluke o donošenju Procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za Grad Šibenik,  Prijedlog Odluke o donošenju Plana zaštite od požara za Grad Šibenik te Prijedlog izmjene Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Gorske službe spašavanja. 

Prema usvojenom Prijedlogu Rješenja o razrješenju i imenovanju članova Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, u tom će tročlanom tijelu ubuduće  biti Valentino Dražić Celić, Marko Menđušić i Anđela Fržop.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika  prihvaćeno je i Godišnje izvješće o ostvarivanju plana i programa rada Dječjeg vrtića "Šibenska maslina" za 2020./2021. pedagošku godinu te Godišnje izvješće o ostvarivanju plana i programa rada Dječjeg vrtića „Smilje“ za 2020./2021. pedagošku godinu, Izvješće o radu i ostvarenom programu s financijskim izvješćem Galerije sv. Krševana  Šibenik za 2020. godinu te Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Programa rada Savjeta mladih Grada Šibenika s financijskim planom za 2022. godinu.

Gradski vijećnici primili su na znanje i  Izvješće o korištenju sredstava tekuće pričuve Proračuna Grada Šibenika za mjesec rujan 2021. godine.

Uoči početka rasprave po točkama Dnevnog reda, održan je tzv. aktualni sat u sklopu kojeg su vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima, a na kraju posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović svim vijećnicima poželjeli su čestit i blagoslovljen Božić te mnogo zdravlja, uspjeha i konstruktivnog rada u Novoj 2022. godini.

 

 

  Objavljeno: 14.12.2021, 14:21h