Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Prije 177 godina na današnji dan rođen Ante Šupuk

Prije 177 godina na današnji dan rođen Ante Šupuk

 

 

Na današnji dan, 21. kolovoza 1838. godine u Šibeniku je rođen Ante Šupuk , hrvatski izumitelj, poduzetnik i političar.

Na izborima za Dalmatinski sabor 1870. ušao je kao predloženik Narodne stranke, kao zastupnik vanjskih općina Šibenika i Skradina.

1873. uspio je postati prvim gradonačelnikom iz neke hrvatske stranke u Šibeniku. To je bio prvi prvi veći grad u austrijskoj pokrajini Dalmaciji gdje je Narodna stranka uspjela osvojiti vlast.

 

Hidroelektrana je napravljena na rijeci Krki, a u rad je puštena 28. kolovoza 1895. godine čime je Šibenik postao treći grad na planetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. U povijesti Šibenika ostao je zapamćen i po tome što je bio prvi od naroda izabrani gradonačelnik a Šibenčani ga smatraju čovjekom koji je izveo njihov grad u iz težačkog u moderno doba.

 

Bio je u Zastupničkom domu Carevinskog vijeća 1903. godine koje je 8. siječnja 1903. sazvao car i kralj Franjo Josip I..

Od aktivnosti valja spomenuti supotpisivanje interpelacije Jurja Bijankinija 15. svibnja 1903. na ministra obrane Zena von Welsersheimba glede angažmana vojske u nemirima u Hrvatskoj, s obzirom na neopravdanost uporabe takve sile, čak i prema ženama i djeci, te prešni prijedlog od 19. svibnja u svezi s redarstvenim mjerama koje su u Ljubljani poduzeli policijski agenti Khuena Hedérvarya.

 

Ante Šupuk  umro je 11. svibnja 1904. godine.

 

 

  Objavljeno: 21.08.2015, 08:06h