Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Priprema za drugi ovogodišnji šibenski match race

Priprema za drugi ovogodišnji šibenski match race

 

 

Ovaj vikend, od 30. listopada do 1. studenog, u Šibeniku se organizira druga ovogodišnja regata dvobojskog jedrenja. Ponovno ju je organizira Wave Sailing Center na svojim jedrilicama Beneteau Platoo 25.

Match race tip jedrenja je u nas nepravedno zapostavljen, pa se nakon planetarno poznatog ACI Match Race-a nije dugi niz godina organizirala niti jedna regata tog tipa.

Srećom, postoje jedriličari koji su njegovali ovu vrstu jedrenja. Nastupali su na regatama u inozemstvu, a najviše među njima se istaknula posada koju je okupio Tomislav Bašić.

Drugi ovogodišnji match race u Šibeniku bit će u kategoriziran kao Grade 4. Trenutno je prijavljeno sudjelovanje 6 posada. Većina je s velikim međunarodnim iskustvom i plasmanima na ISAF-ovoj i WMR-ovoj rang ljestvici. Najbolje plasiran među njima je Tomislav Bašić. On se nalazi na 11. mjestu na ISAF-ovoj svjetskoj ljestvici!

Tako visok plasman je rezultat vrlo dobre sezone čiji šlag je bila pobjeda na 18. Match Race Germany, regati koja ima najviši rang u match race svijetu, a to je "Grade W" (World Championship).

Kao kuriozitet treba spomenuti da je kao trimer glavnog jedra u toj pobjedi sudjelovao i jedan od osnivača Wave Sailing Centera, Teo Piasevoli.

U Šibeniku su svoj nastup najavili još i pobjednici regate iz lipnja, posada predvođena Hrvojem Petrovićem. Za neupućene, to je posada koja je uz Bašićevu trenutno jedina koja nastupa pod hrvatskom zastavom u inozemstvu.

Iz Slovenije će na regatu stići dvije posade. Njihovi kormilari su Bojan Rajar i Dejan Presen. Oni su već jedrili u Šibeniku, ali posljednji put 2009. godine kad je prvi put organizirana dvobojska regata i to na tada vrlo popularnim Seascape-ovima 19.

Na listi se nalazi još i posada Lovre Perhata, mladog splitskog trenera jedrenja.
U statusu najavljenih su još dvije posade, jedna Austrijska i jedna Hrvatska, ali do konačne potvrde organizator neće izlaziti u javnost s imenima.

Program regate najavljuje dva kruga jedrenja svatko protiv svakog, tzv. Round Robini. Naravno, glavni uvjet za održavanje programa je dovoljno vjetra. Ako bude problema s njim održat će se samo jedan i kasnije polufinalna i finalna jedrenja.

Dobra strana postavljanja regatnog plja u match raceu je što ne postoji točno definirana duljina regatnog polja. Tako se u slučaju laganijih vjetrova udaljenost između bova može skratiti toliko da se odjedri sve što je potrebno, a u svakom slučaju je moguće polje postaviti što bliže obali i zainteresiranoj publici.

Tako će biti i u Šibeniku. Polje će se nastojati postaviti što bliže rivi, pa ako budete u mogućnosti svratite i u ugodnoj šetnji, piću u nekom od obližnjih lokala pratite jedriličare na moru.

Ako budete spriječeni u dolasku na šibensku rivu regatu ćete moći pratiti u živo i ptem interneta i Flash Back tracking sustava.

Još za kraj ćemo samo najaviti da ovo nije posljednje match race događanje koje najavljuje Wave Sailing Center za ovu godinu. Još jedna regata i to za jedan stupanj jača od ove, Grade 3, organizirat će se 18-20. prosinca. Za nju je već pokazan interes u inozemstvu, pa su uz naše domaće posade već stigle prijave iz Austrije i Slovenije!

  Objavljeno: 28.10.2015, 07:21h