Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora Gradu Šibeniku i profesoru Miru Kotarcu

Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora Gradu Šibeniku i profesoru Miru Kotarcu

 

 

"Priznanje za dugogodišnji uspješan rad na razvoju i unapređenju hrvatskog športa" službeni je naziv novoutemeljene nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koja se jednoj pravnoj i jednoj fizičkoj osobi na tvrđavi Barone prvi put dodijelila u Šibeniku.
Grad Šibenik je nagrađen u kategoriji pravnih osoba zbog iznimnog doprinosa u podršci cjelokupnom šibenskom sportu  kako u njegovom infrastrukturnom dijelu -  tako i u stalnoj podršci kroz različite razvojne sportske programe.  Od takvog pristupa gradske uprave, isključivi interes, čulo se na svečanosti uručenja nagrade kojoj su prisustvovali brojni sportaši, predstavnici šibenskih sportskih klubova i prijatelji sporta, imaju šibenski sportaši koji su kroz proteklo razdoblje podigli razinu kvalitete hrvatskog športa.


-S obzirom na svoju veličinu i svoj istančan sportski gen, grad Šibenik je jedan od gradova koji je hrvatskom športu dao najveće i najuspješnije sportaše. Bez grada Šibenika i podrške koju je u kontinuitetu davao svojim sportašima uspjeh sigurno ne bi bio toliko izražen i vrednovan u nacionalnim okvirima- istaknuo je, uz ostalo,  Siniša Krajač,  pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta.

Nagradu je preuzeo Željko Burić, gradonačelnik Šibenika te tom prilikom zahvalio HOO-u što je prepoznao zalaganje grada da svojim sportašima i mladima, umjesto velebnih dvorana, osigura kvalitetne uvjete rada u postojećim sportskim borilištima, školskim dvoranama i sportskim objektima te proračunskim izdvajanjima pomogne rad klubova i udruga.

-Iako je po broju stanovnika Šibenik manji od susjednih gradova, imamo relevantne dionike, kako pojedince-tako i klubove,  u svim sportovima koji se s nacionalnih natjecanja vraćaju s brojnim medaljama. Zbog toga ćemo i nadalje, pa i za dišpet koroni, nastaviti ulagati u sportske klubove i udruge i  poticati mlade da se posvete sportu – zaključio je gradonačelnik Burić. 

Drugo priznanje, u kategoriji fizičkih osoba također se zadržalo u Šibeniku. Otišlo je u ruke prof. Mira Kotarca, legendarnog šibenskog trenera i sportskog pedagoga. Profesor Kotarac je trenerska institucija u Šibeniku.   U njegovoj impresivnoj sportskoj biografiji upisano je 50 godina uspješnog prosvjetnog i trenerskog rada za kojega su iznikle mnoge generacije šibenskih košarkaša. Njegov profesionalni trenerski opus obilježen brojnim uspjesima oblikovao je i nezaboravnog  Dražena Petrovića u igračkim početcima proslavljenog košarkaškog Mozzarta. Sve to je više nego li dovoljan argument  za proglašenje profesora Mira Kotarca  prvim laureatom  nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora za dugogodišnji uspješan rad na razvoju i unapređenju hrvatskog športa.  Dodijeljeno priznanje obogatit će  kolekciju prestižnih nagrada profesora Kotarca u kojoj su još državno priznanje Franjo Bučar kojim je nagrađen  2006. godine te nagrada za životno djelo grada Šibenika koja mu je zasluženo pripala 2015. godine.
U svom obraćanju prisutnima profesor Kotarac izrazio je zahvalnost što je nacionalna krovna sportska institucija prepoznala njegov životni obol hrvatskom sportu iako je, kako je dodao,  pet desetljeća proveo s djecom i mladima po malim dvoranama daleko od velikih svjetala reflektora. 


- Stariji sin mi je nedavno rekao da sam rijetko sretan čovjek. Pitao sam ga zašto tako misli. Odgovorio je da je to zato što sam cijeli život radio posao kojeg volim i praktički nisam radio. To je točno. Kad me netko pita zar mi nije dodijalo, kažem da nije i da sam najsretniji u dvorani. Kad vidim 20, 30 ili 40 djece koji svaki dan rastu po jedan centimetar, ne u visini nego u tehnici, to je divota – rekao je, uz ostalo, Kotarac zahvalivši svojoj obitelj na potpori i razumijevanju. 

  Objavljeno: 24.09.2020, 09:04h

 

  JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE:
Naslov

  21.07.2011.