Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Program 33. obljetnice spomendana Rujanskog rata

Program 33. obljetnice spomendana Rujanskog rata

 

 

Program obilježavanja 33. obljetnice spomendana Rujanskog rata i ove godine organiziran je u koordinaciji Šibensko-kninske županije, braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te gradova Šibenika, Skradina i Vodica i općina Rogoznica i Unešić.

Program obilježavanja započinje u nedjelju, 15. rujna na Velikoj Glavi, a završava 22. rujna u Šibeniku, prigodnim kulturno-zabavnim programom na Trgu Pavla Šubića I. te bakljadom na Šibenskom mostu.

DETALJAN PROGRAM SPOMENDANA RUJANSKOG RATA:

Nedjelja, 15. rujna 2024.

Obilježavanje počinje u Skradinu, gdje će se u 10:30 sati na Velikoj Glavi održati polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje u skradinskom zaleđu. Nakon toga, u 11:15, bit će održana sveta misa u kapeli Gospe Fatimske u Dubravicama, nakon koje slijedi zajednički objed ispod maslina.

Istog dana u Šibeniku, u 15:00, održat će se trail utrka "Rujansko srce" u organizaciji DSR „Sport za sve“ 08 Forca Šibenik i BK Faust Vrančić, čime se sportski duh povezuje s prisjećanjem na događaje iz rujanskog rata.

Ponedjeljak, 16. rujna 2024.

Program se nastavlja u Vodicama, gdje će u 16:00 započeti rekreativna biciklistička vožnja "Srcem protiv čelika" u organizaciji BBK „Orlov krug“, s polaskom s Trga hrvatskih mučenika. U 18:15, branitelji će se okupiti na mimohodu na Obali Vladimira Nazora, a nakon toga će uslijediti komemoracija i polaganje vijenaca na Spomeniku poginulim braniteljima.

U 20:00 sati na istom trgu bit će prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“, nakon čega slijedi prigodni kulturno-zabavni program.

Obilježavanje 33. obljetnice početka agresije na Prominu u Domovinskom ratu

U Puljanima, s početkom u 9:15, bit će održana komemoracija za drniškog policajca Šimu Grabića, dok će u Oklaju u 9:45 biti održana molitva za prominske žrtve Domovinskog rata (Središnji križ na trgu u Oklaju).

U Šibeniku u ponedjeljak program počinje u 11 sati izložbom ratnih izvjestitelja i fotografa iz Domovinskog rata „Šibeniče, ti si stina!“ u šibenskoj knjižnici, autora Stanka Ferića, a u organizaciji udruge „Volim Šibenik“. U 12 sati slijedi predstavljanje monografije „Pravo na dom“, autora Branka Peka, u atriju Muzeja grada Šibenika.

Utorak, 17. rujna 2024.

Obilježavanje 34. obljetnice Specijalne jedinice policije „Jastrebovi“ Šibenik i 33. godišnjice pogibije Marinka Karduma

Na Šibenskom mostu u 9:30 položit će se vijenac kod Spomenika Marinka Karduma, potom u 11:00 u Mandalini kod spomenika SJP „Jastrebovi“, a u popodnevnim satima, u Rogoznici (u 16 sati), također će se odati počast poginulim braniteljima. Program se završava posjetom (17 sati) vojarni Zečevo i borbenim položajima.

U Šibeniku, istoga dana, u 12 sati bit će otvorena multimedijalna izložba fotografija „Mirna reintegracija i pravo na dom“, koju postavlja Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije, Muzej Grada Šibenika, dvorana za povremene izložbe (ulaz s obale).

U Katedrali sv. Jakova u 19 sati bit će služena sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i biskupa Srećka Badurinu, koju predvodi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Srijeda, 18. rujna 2024.

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku u 18:30 održat će se tribina na temu „Kulturna baština Šibensko-kninske županije tijekom Domovinskog rata“, u organizaciji Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik i prof. Irene Sačić i Suzane Slavice. Gosti tribine: dr. sc. Ivo Glavaš, mr. sc. Josip Ćuzela i načelnik PU Šibenik 1991. godine - Nikola Vukošić, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Petak, 20. rujna 2024.

Komemoracije će se nastaviti u Unešiću u 17:00, gdje će se položiti vijenci kod Spomen križa na mjesnom groblju sv. Jure te u Pakovu Selu, gdje će se u 18:00 održati sveta misa za poginule branitelje u crkvi sv. Frane.

Subota, 21. rujna 2024.

Dan će obilježiti sportske i humanitarne aktivnosti, uključujući turnir košarkaša 3x3 u kolicima na Baldekinu u Šibeniku s početkom u 11:00 te humanitarni moto defile u povodu deblokade Šibenika i Šibenskog mosta, koji će se održati u 15:00 sati. U organizaciji MMC Green Knights CRO2 Ch121. Ruta: Most – Šibenik (Trg Andrije Hebranga, bivša vojarna Bribirskih knezova) – Rogoznica (14:00 - okupljanje na Mostu).

Nedjelja, 22. rujna 2024.

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja održat će se u Šibeniku. U 17:30 bit će položeni vijenci na Gradskom groblju Kvanj, a u 18:00 održat će se komemoracija kod Spomen obilježja poginulim braniteljima na Trgu Andrije Hebranga. Mimohod branitelja prema rivi započet će u 18:30, a večer će završiti prigodnim kulturno-zabavnim programom i bakljadom na Šibenskom mostu u 20:00 sati.

  Objavljeno: 13.09.2024, 08:35h