Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekcija dokumentarnog filma i izložba slika

Projekcija dokumentarnog filma i izložba slika

 

 

Gradska knjižnica Jurja Šižgorića i danas, 19. rujna obiluje bogatim programom.

Roditelji u akciji – RODA organizira danas s početkom u 18 sati projekciju britanskog dokumentarnog filma Doula.

Riječ je o 65-minutnom dokumentaracu britanske redateljice Toni Harman ("Sloboda porodu"). Film je do sada prikazivan u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji te Japanu. "Doula! Tvoja pomoćnica pri porodu" progovara o doulama i njihovoj ulozi tijekom trudnoće, poroda i u prvim tjednima babinja.

Snimkama u krupnom planu dokumentirana su tri poroda koja su se odigrala uz podršku doule. "Doula!" bilježi nemedicinsku, ali vrlo praktičnu, ujedno i emocionalnu potporu koju doula pruža majci prije, tijekom i nakon poroda. Jedinstveni pogled na porod zabilježen je tijekom dva nenametljivo snimana kućna poroda u vodi i popraćen je video-dnevnikom kojeg su snimili roditelji čiji je porod započeo kod kuće, ali je dovršen u bolnici carskim rezom.

Znanstvena istraživanja dokazuju da prisustvo majčinskog lika tijekom poroda smanjuje stopu carskog reza, skraćuje trajanje poroda, nakon poroda roditelji su zadovoljniji, a nuspojave ne postoje. U doba kada je štednja potrebna u zdravstvu i kada država potiče samozapošljavanje, doule bi mogle dati veliki doprinos unapređenju rađanja u Hrvatskoj.

 

 

Potom u 19 sati slijedi  izložba slika Joška Lalića Najlipša si, Dalmacijo. Izložba traje do 9. listopada. 

  Objavljeno: 19.09.2013, 08:12h