Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekcija filma Point Blank Johna Boormana

Projekcija filma Point Blank Johna Boormana

 

 

Sutra, 16. travnja slijedi još jedna u nizu filmskih večeri srijedom u knjižnici.

Na rasporedu je projekcija filma Point Blank Johna Boormana iz 1967. godine. Početak u 20 sati.

 

U vrijeme premijere malo je kritičara uočilo koliko je “Point Blank” dobar film. Britanski redatelj John Boorman na posve je originalan način ujedinio film noir i Walkerov tok svijesti koji kao da je stigao iz modernističkih djela Alaina Resnaisa. Taj spoj američke izravnosti i žestine s europskim stilskim rafinmanom načinio je od “Point Blanka” legendaran, kultni film.

 

Walker (L. Marvin), njegova žena Lynne (S. Acker) i partner Mal Reese (J. Vernon) opljačkali su velik novac. Pri diobi plijena u praznoj ćeliji nekadašnjeg zatvora Alcatraza Reese zapuca na Walkera i pobjegne s Lynne i dolarima. Walker teško ranjen ipak preživi i nakon dvije godine želi se osvetiti Reesu i uzeti svoj dio od pljačke. Reese je u međuvremenu postao jedan od glavnih ljudi u moćnoj gangsterskoj organizaciji. Policijski inspektor Yost (K. Wynn) želi ih uništiti tako da u to uključi Walkera pa mu otkrije adresu na kojoj sad živi Lynne…

 

 

Lee Marvin ostvario je ulogom Walkera nezaboravan tip “staromodnog” individualista koji se ne snalazi u svijetu kojim vladaju (kriminalne) korporacije. Godine 1999. snimio je redatelj Brian Helgeland prema istom Starkovom romanu poluparodični film “Vraćanje duga” s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. (Richard Stark pseudonim je kojim se koristio pisac krimića Donald E. Westlake.)

  Objavljeno: 15.04.2014, 09:24h