Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt Fortress Reinvented predstavljen na svečanoj konferenciji u Podgorici

Projekt Fortress Reinvented predstavljen na svečanoj konferenciji u Podgorici

 

 

Projekt Fortress ReInvented predstavljen je u ponedjeljak 10. srpnja 2017. godine na svečanoj konferenciji održanoj u Podgorici, Crna Gora, povodom početka provedbe projekata ugovorenih temeljem prvog Poziva za dostavu projektnih prijedloga u sklopu Interrega IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora za razdoblje od 2014.-2020. Projekt je ispred Muzeja grada Šibenika – vodećeg partnera u projektu, predstavio gospodin. Josip Pavić.

Upravljačko tijelo programa odabralo je za predstavljanje na konferenciji po jedan projekt iz svake od četiri osi unutar programa, a unutar prioritetne osi 3 – „Doprinos razvoju turizma i očuvanja kulturne i prirodne bašine“ ta čast pripala je upravo Muzeju grada Šibenika kao nositelju projekta Fortress ReInvented. Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili ministar evropskih poslova Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović, hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Zara Halilović, šef EU delegacije u Crnoj Gori Aivo Orav, te Stella Arneri, v.d. ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

 

Nositelj projekta Fortress ReInvented vrijednog 1.310.232,30 EUR je Muzej grada Šibenika, a partneri su Općina Klis, Opština Herceg Novi i Muzej grada Zenice. Osmišljen i prijavljen od strane bivšeg muzejskog Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava (današnje ustanove Tvrđava kulture Šibenik), projekt ima za cilj instalirati različite digitalne sadržaje na prostor Tvrđave sv. Mihovila, te dodatno educirati partnere u upravljanju kulturnom baštinom. Provedba je započela 1. srpnja 2017. i trajat će 21 mjesec. Europskim sredstvima bit će financirano čak 85 posto troškova projekta.

 

''Pri osmišljavanju projekta vodili smo se dosadašnjim iskustvima i poslovnim suradnjama koje smo ostvarili kroz realizirane projekte revitalizacije tvrđava. Šibenske tvrđave ovim inovativnim sadržajima žele pratiti svjetske trendove u interpretaciji baštine i postaviti nove standarde u hrvatskoj muzeološkoj praksi. Budući da je grad Šibenik ovim projektima prepoznat u regiji kao primjer dobre prakse, naša zadaća je i prenijeti iskustvo onim lokalnim zajednicama koji ulaze u zahtjevne, ali višestruko isplative procese povlačenja sredstava Europske unije za revitalizaciju kulturne baštine'' – izjavio je Josip Pavić, djelatnik Tvrđave kulture Šibenik i koautor projekta.

  Objavljeno: 13.07.2017, 08:28h