Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt InnovaMare dobio oznaku „Blue Champion“ plave ekonomije u EU

Projekt InnovaMare dobio oznaku „Blue Champion“ plave ekonomije u EU

 

 

Povodom odabira projekta InnovaMare za „Blue Champion“ Europske unije, odnosno inicijative Europske komisije i Europske investicijske banke kojom se odabire 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koja EK I EIB smatraju najboljima za razvoj plave ekonomije u EU, danas je na Veleučilištu u Šibeniku održana konferencija za medije.

Prijavitelj projekta je Digitalni inovacijski HUB InnovaMare, a riječ je o Centru kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkom parku za morske tehnologije Sveučilišta u Zadru za koje se predviđa najsuvremenija inovativna tehnološka oprema, uspostava testnih lokacija, razvoj i prototipiranje morskih tehnologija.

Šibensko-kninska županija je jedan od osnivača Digitalnog inovacijskog HUB-a InnovaMare, a župan Marko Jelić je kazao kako centar ima viziju postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj, testiranje i validaciju morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora.

Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika, napomenuo je kako je u posljednjih desetak godina Grada Šibenik proveo na desetke EU projekata, a isto tako je i bio partner na velikom broju projekata.

„Iznimno nam je drago pružati pomoć kao formalni i neformalni partner kad institucije na području grada Šibenika provode projekte. Želimo u Šibeniku stvoriti sinergiju te da sve ovo, što se radilo proteklih 11 godina, bude nadograđeno i da svi dionici doprinose Šibeniku te dovode druge dionike, poput novih visokoškolskih ustanova i Hrvatske gospodarske komore. Grad Šibenik želi uspjeh ovom projektu, a iako nismo formalni partneri, bili smo u kombinaciji za pronalazak lokacije centra. I dalje smo na raspolaganju za sve visokotehnološke projekte koji imaju komponentu održivog razvoja. Zahvaljujem se svim dionicima ovog projekta koji su u Šibeniku pronašli shodno mjesto za realizaciju projekta, a da nisu promašili, dokazuje i ova plava nagrada“, kazao je Mileta.

Mateo Ivanec, voditelj Odjela za inovacijske sustave, Centra za inovacije i EU projekte Hrvatske gospodarske komore te predsjednik Upravnog odbora Digitalnog Inovacijskog HUB-a InnovaMare, pojasnio je kako 25 posto BDP Republike Hrvatske čini plava ekonomija, a riječ je o akvakulturi, turizmu, brodogradnji i ribarstvu.

„Odabranim projektima u plavoj ekonomiji pružit će se EIB-ove savjetodavne usluge kako bi dali podršku odabranim projektima u financiranju, razvoju poslovnog modela te povezivanja s tvrtkama i organizacijama radi stvaranja partnerstva na EU razini. Svaki projekt pokazuje potencijal za snažan doprinos misiji EU ,,Obnovimo naše oceane i vode“ te njezina tri cilja, a to su: obnova morskih i slatkovodnih ekosustava i biološke raznolikosti, eliminacija onečišćenja i dekarbonizacija plave ekonomije“, kazao je Ivanec.

Dekan VUŠ-a Ljubo Runjić kazao je kako Veleučilište gura projekt od samih početaka.

„Na takav način ostvarujemo svoju misiju i viziju da budemo vodeća visokoobrazovna ustanova u Šibensko-kninskoj županiji te da smo motor razvoja i grada i županije. Obrazovanje i tehnologija, koji su dio ovog projekta, temelj su održivog razvoja “, rekao je Runjić.

Uz navedeno ključan dio projekta je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja s inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava s roniocima u okviru programa E1 Blue Impact, te zapošljavanje 20 istraživača.

Osnivači DIH-a InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru. Projekt ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i na razvoj održive plave ekonomije iznimno značajne za postizanje Zelenog plana EU.

  Objavljeno: 22.05.2024, 13:12h