Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt Jewel: inovativni pristup revitalizaciji stare gradske jezgre

Projekt Jewel: inovativni pristup revitalizaciji stare gradske jezgre

 

 

Prezentacijom u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ danas je šibenskoj javnosti predstavljen projekt JEWEL - međunarodni projekt  inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiranog sredstvima Europske unije u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu (SEE).

Skup je otvorio gradonačelnik Željko Burić koji je pozdravio projekt i podržao sve inicijative koje rade na oživljavanju stare gradske jezgre.“Izuzetno sam zadovoljan da je Šibenik prvi grad u Hrvatskoj koji kroz uspostavu Urbanog centra pristupa problemu revitalizacije stare gradske jezgre.“ U uvodnom dijelu prezentacije, Petar Mišura, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo, predstavio je sudionike i ciljeve te ulogu Grada Šibenika u projektu.“Osnovni cilj projekta je revitalizacija stare gradske jezgre uspostavom Urbanog centra kao središnjeg mjesta za prikupljanje podataka o staroj gradskoj jezgri, razvoj novih ideja vezanih za problem jezgre, ali i grada u cijelosti“.

Ivana Katurić
je najavila izradu detaljne analize lokalnih potreba, te pozvala lokalno stanovništvo i stručnjake na području zaštite baštine, razvoja infrastrukture i gospodarstva da se aktivno uključe u projekt i sudjeluju u radionicama, te svojim idejama i prijedlozima doprinesu rješavanju pitanja razvoja gradske jezgre. O integriranim pristupima revitalizacije povijesnih jezgri i umrežavanju u međunarodnu mrežu Urbanih centara govorili su Ivana Katurić, dr.sc. Aleksandar Lukić i dr.sc. Marco Vani, stručni suradnici na projektu. Projekt je usmjeren na revitalizaciju povijesne baštine s posebnim naglaskom na socio-ekonomski aspekt toga procesa te je jedan od specifičnih ciljeva uspostava urbanog inkubatora, kao dijela Urbanog centra orijentiranog potpori razvoja novih tvrtki na području kreativnih industrija, novih medija i IC tehnologija.

O trenutnoj situaciji vezanoj uz život u povijesnoj jezgri, kulturnoj baštini i njenom socio-ekonomskom potencijalu govorili su Dijana Bolanča, dipl. povj. umj. iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku, Ministarstva kulture RH, dr.sc. Jadran Kale iz Muzeja grada Šibenika, dr.sc. Ivica Poljičak s Veleučilišta u Šibeniku, te Dario Mikulandra u ime Društva „Juraj Dalmatinac“. Svoja iskustva s poduzetničkim djelovanjem na prostoru stare gradske i problemima na koje nailaze su podjelili: Ivan Pašalić, Ante Filipović Grčić i Nikola Krasić.

Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24 €.

Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

  Objavljeno: 20.06.2013, 11:22h