Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt“Bila Hrvatska“

Projekt“Bila Hrvatska“

 

 

Projekt „Bila Hrvatska“ pokrenut je međunarodnom likovnom kolonijom koja je održana u ljeto 2013.g u Slivnici – Vinjercu gostovanjem četiri akademska slikara iz Ukrajine.  Završetkom kolonije, održana je izložba u galeriji Zadart-a.

Razvijen je tijekom gostovanja šest umjetnika iz Hrvatske na poziv „Muzeja Ideja“ u Lavovu (Ukrajina). Autori koji su gostovali su napravili multimedijsku izložbu u kojoj su bile izložene fotografije, grafike, skulpture, slike, video projekcije. Aleksandar Bonačić - fotografija, Mislav Hollos - grafika, Mario Sokolić - slike, Marin Lerga  - skulptura, Boris Zubčić – video,Marko Lokas - video.

Izložba fotografija od Aleksandra Bonačića i skulptura od Marina Lerge, nastavljaju se izlagati u Ukrajini, ali na drugim lokacijama i gradovima.

Projekt je krenuo od kulturne suradnje, ali je u svom procesu prirodno uključio u znanost te na znanstvenim osnovama nastavio rasti. Osim kulture i znanosti, postoje izvrsne osnove za gospodarsku i turističku suradnju.

Projekt je formiran u gradu Lavovu te smo osnovali multidisciplinarno tijelo sastavljeno od niza umjetnika iz Hrvatske i Ukrajine, znanstvenika te institucija, a koje koordinira aktivnostima. To je srce projekta i od toga se granaju aktivnosti.

U Hrvatskoj projekt djeluje pod udrugom Horus, te od siječnja 2014 djeluje i ogranak Zadar.

U Hrvatskoj je prva kolonija u svibnju na otoku Zlarinu , a koja je humanitarnog karaktera te djela ostaju za aukciju kojom se prikupljaju sredstva za udrugu „Kamenčići“ koja brine za osobe s posebnim potrebama.  Na koloniji će sudjelovati umjetnici iz Hrvatske i Ukrajine.

U sklopu projekta se snima i dokumentarni film „Bila Hrvatska“ koji je djelomično snimljen na lokacijama u Ukrajini te su u tijeku snimanja u Hrvatskoj. Premijera je predviđena za srpanj 2014.

U toku 2014.g. planiran je niz izložbi. Izložbe se odnose na skulpture i instalacije u staklu, video instalacije, fotografija, skulpture, slike.

U projekt su se do sad uključili ili participirali u događajima i aktivnostima: «Muzej Idea» Lavov, Institut za arheologiju sveučilišta «Ivan Franko» Lavov, Institut za etnologiju, Katedra za kroatistiku sveučilišta «Ivan Franko», Katedra za ukrajinistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, galeria Zadart-a. Maraska Zadar, Zračna luka Zadar, grad Zadar, Zadarska županija, Art travel Lavov, Sergiy Savchenko art studio Lavov, Art festival Nowice (Poljska), a aktivno su uključeni brojni umjetnici, znanstvenici, prijatelji i simpatizeri.

Projekt ima dobar odjek u medijima u Ukrajini i Hrvatskoj te je stvorena dobra suradnja sa medijima u obje zemlje. 

  Objavljeno: 11.02.2014, 09:33h