Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekti DV "Smilje" predstavljeni na Državnoj smotri

Projekti DV "Smilje" predstavljeni na Državnoj smotri

 

 

Dječji vrtić „Smilje“ sudjelovao je na Državnoj  smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske koja je održana od 15.05.2019.do  17. 05.2019. u Zadru.  Projekti su prikazani putem PPT  prezentacija, a posebnost ove smotre bila  je zajedništvo svih županija u prezentiranju  kvalitetne predškolske odgojno-obrazovne  prakse.  

DV „Smilje“ prikazao je tri svoja projekta koja su plod cjelogodišnjih odgojno-obrazovnih nastojanja iz područja ljudskih prava.

 

Projekt „Želim biti vatrogasac“ iz područnog objekta „Veslo“  u Zatonu  vodile su odgojiteljice Željka Ajduković, Vesna Alviž i Vlatka Radovčić  sa stručnom suradnicom pedagoginjom Loretom Prgin. Projekt  je provođen uz aktivno učešće djece u raznovrsnim aktivnostima iz područja zaštitnih prava i aktivnosti na temu vatrogasne djelatnosti. Postignuće projekta  bila je velika završna prezentacija znanja i vještina djece pod nazivom „Što sve znaju zatonski vatrogasci?“. Uz roditelje i predstavnike lokalne zajednice u prepunoj sportskoj dvorani djeca su kroz igre, dramatizacije, vježbe spašavanja i pjesmu predstavila svoj cjelogodišnji odgojno – obrazovni napredak. Događaj je unio novost u život zatonjana,  postao događaj koji se pamti te postaje dio lokalne i odgojne baštine zatonskog kraja.

 

Drugi projekt nastao u područnom objektu  „Ljubica“ bazirao se na razvojnim pravima i pravima sudjelovanja. Provođen je s ciljem  podizanja svijesti djece  o važnosti kvalitetnog,  poticajnog unutarnjeg i vanjskog prostora vrtića koji je u korelaciji s kvalitetom odgojno-obrazovnog rada. Projekt  „Boje oko nas“ vodile su odgojiteljice Deniza Rakić, Maja Dobrić i Biserka Bogdan sa stručnom suradnicom pedagoginjom Loretom Prgin. Projektom se, između mnogobrojnih odgojno-obrazovnih aktivnosti i sadržaja, omogućilo kreativno izražavanje novih ideja za uređenje novog vrtića. Djeca su svoje ideja, prijedloge,  nacrte i želje poslala u arhitektonski ured odgovoran za projektiranje vrtića, te tako postala dionicima  nacrta i planova za  novi vrtić u Crnici.

 

Treći projekt nastao je u područnom objektu „Građa“, pod nazivom  „Od dimnih signala do malog žutog sandučića“. Provodile su ga odgojiteljice Anka Blaće, Adrijana Diklić i Loreta Prgin, pedagoginja vrtića. Projektom su djeca osvijestila sve prednosti i mane suvremene tehnologije te razvijala zdrave navike njihovog korištenja. Proučavanjem  povijesnog  slijeda usvojili su sve načine komunikacije od dimnih signala do suvremenog doba. Naglasak su stavili na stjecanje iskustava sa zaboravljenim i premalo korištenim pisanim oblicima komunikacije; slanje pisama, čestitki, razglednica. Kao krajnje postignuće, u suradnji s Hrvatskom poštom, uspjeli su ishoditi  postavljenje samostojećeg poštanskog  sandučića po mjeri djeteta u Zvonimirovoj ulici u neposrednoj blizini vrtića.

 

Povjerenstvu koje se sastalo u ulozi  procjenitelja projekata i moderatora  bili su eminentni stručnjaci iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja; koordinatorica smotre za predškolski odgoj i obrazovanje mr.sc. Andreja Silić, prof.dr.sc. Ivanka Stričević,  prof. Mirjana Milanović, savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje i  koordinatorice  županija.

  Objavljeno: 27.05.2019, 12:59h