Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Promocija knjige Leonide Kovač ‘U zrcalu kulturnog ekrana: Jagoda Kaloper’ te projekcija filma Jagode Kaloper ‘Žena u ogledalu’

Promocija knjige Leonide Kovač ‘U zrcalu kulturnog ekrana: Jagoda Kaloper’ te projekcija filma Jagode Kaloper ‘Žena u ogledalu’

 

 

U Muzeju grada Šibenika 20. ožujka održat će se promocija knjige Leonide Kovač ‘U zrcalu kulturnog ekrana: Jagoda Kaloper’ te projekcija filma Jagode Kaloper ‘Žena u ogledalu’. Promocija knjige i projekcija filma održat će se 20. ožujka u 12 sati u atriju Muzeja, a istog dana bit će otvorena i izložba Jagode Kaloper ‘Što se dogodilo Wilhelmu Reichu’ u 19 sati.

 

Izložba će biti otvorena do 4. travnja, a ulaz je besplatan.

 

Jagoda Kaloper u svojem prvom autoportretnom filmu (kako ga kritičari vole nazivati) pod naslovom ‘Žena u ogledalu’ montira isječke iz filmova u kojima je glumila 60-tih i 70-tih godina 20.st. s kadrovima koje je sama snimila digitalnom kamerom, a prikazuju nju u reflektirajućim površinama.

 

Video rad je premijerno predstavljen 2011. u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb za koji je ujedno dobila i prvu nagradu na T-HT natječaju.

 

Takav rad poslužio je Leonidi Kovač za kritičko tumačenje umjetničkog djela koje tematizira identitet u nastajanju (identitet kroz pripovijest, povijest i medije). Rezultat toga je knjiga pod naslovom U zrcalu kulturalnog ekrana u kojem autorica objašnjava da je „Žena u ogledalu“ work in progress, djelo u nastajanju, umjetnička forma koja se, paradoksalno, odbija oformiti, iskaz koji u postupku iskazivanja ne fokusira procese nastajanja, nego postajanja, zbog čega sigurno neće ostati jedini takav uradak.

 

 

Izložba Što se dogodilo Wilhelmu Reichu svojevrsni je nastavak eksperimentiranja filmom i vlastitom prošlošću. Koncipirana je na fotografijama (tzv. still frames) koje prikazuju nasilje i nered u svijetu, a u središtu rada ponovno se nalazi film. Jagoda Kaloper i ovdje nastavlja s pogledom unazad na vlastiti život. Međutim, slikama s news kanala sada suprotstavlja slike iz samo jednog filma autoričine karijere – i to filma Dušana Makavejeva „W.R.: Misterije organizma“ iz 1971.g. koji kroz Reichove teorije o orgonu (ljudskoj i svemirskoj energiji) analizira kapitalizam i komunizam.

  Objavljeno: 19.03.2014, 08:17h