Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Promocija knjige

Promocija knjige

 

 

Sutra, 17. siječnja, u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića bit će predstavljana knjiga Ma da ne bi Mladena Bjažića, koja izlazi u nakladi Knjižnice. Knjigu će predstaviti redatelj i prevoditelj Pero Mioč, kao i sam  autor. Početak je u 18 sati.

Mladen Bjažić rođen 26. siječnja 1924. u Zlarinu. Učiteljsku školu i Filozofski fakultet završio je u Zagrebu. Radio je kao novinar. Također je bio urednik dječjih listova i časopisa, te programa za djecu i mladež na Televiziji Zagreb. Uz poeziju, piše prozu i kazališne tekstove za djecu, književne eseje, novinske putopise i reportaže, televizijske adaptacije i scenarije.

Upravo je Mladen Bjažić  prvi dobitnik nagrade za životno djelo »Andrija Maurović« za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa Art 9. Nakon što je u poslijeratnim godinama strip bio potjeran sa stranica novina, kao urednik dječjih listova »Pionirska zastava« i »Pionir« ranih 50-ih, Bjažić je najprije uveo strip u tadašnje socijalističko društvo, a zatim obnovio produkciju hrvatskog stripa. Omogućio je Mauroviću i braći Neugebauer da se iznova posvete mediju u kojem su dostigli (i uspostavili) svjetske standarde te je otvorio vrata cijeloj jednoj novoj generaciji stripaša (Delaču, Dovnikoviću, Goldschmiedtu, Parmakoviću, Bekeru...). Inicijator je i urednik prvih poslijeratnih strip-sveski, bio je prvi urednik »Vjesnikova« strip-zabavnika »Petko« (1952), a ujesen 1954. pokrenuo je legendarni »Plavi vjesnik«.

  Objavljeno: 16.01.2012, 00:00h