Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Promocija zbornika radova "Faust Vrančić i njegovo doba"

Promocija zbornika radova "Faust Vrančić i njegovo doba"

 

 

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u utorak, 20. studenog 2018. godine, s početkom u 13 sati bit će predstavljen Zbornik radova „Faust Vrančić i njegovo doba“ s Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva/Machinae novae Fausta Vrančića Šibenčanina, a u organizaciji Memorijalnog centra Faust Vrančić.


Zbornik će predstaviti dr.sc. Marijana Borić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.


Međunarodni znanstveni skup Faust Vrančić i njegovo doba održao se 22.-23. rujna 2015. godine u Vodicama i Šibeniku pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  uz suradnji s dr. sc. Marijanom Borić iz Odsjeka za povijest matematičkih i prirodnih znanosti. Realizaciju skupa su potpomogli Šibenska biskupija, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik i Gradska knjižnica ''Jurja Šižgorića'' iz Šibenika.

 


Vrančićevo značenje za hrvatsku povijesnu, znanstvenu i kulturnu baštinu je neminovno. Potaknuti ranijim radovima sveučilišne i akademske zajednice, istaknutih pojedinaca i institucija vezanih za istraživanje iznimnog opusa  Fausta Vrančića, Memorijalni centar se organizacijom znanstvenog skupa  nastojao nadovezati na sva prijašnja istraživanja i potaknuti različite stručnjake na nova istraživanja koji bi rezultirala novim spoznajama.  Dosad su istraženi i objavljeni određeni dijelovi njegovog velikog i raznolikog opusa a naša želja je bila okupiti domaće i strane stručnjake koji se bave različitim aspektima Vrančićeva opusa te potaknuti nova istraživanja. Rezultati tih radova objedinjeni su u znanstvenom zborniku. Njegovo izdavanje potpomogli su Ministarstvo znanosti i umjetnosti i Šibensko-kninska županija.

  Objavljeno: 15.11.2018, 12:43h