Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Proširenjem mreže otpadnih voda poboljšat će se kvaliteta života u Šibeniku

Proširenjem mreže otpadnih voda poboljšat će se kvaliteta života u Šibeniku

 

 

Grad Šibenik pristupa realizaciji projekta izgradnje kolektora u istočnom dijelu grada kojim će se unaprijediti kvaliteta života Šibenčana i ostvariti infrastrukturni napredak s ciljem razvoja poduzetništva i privlačenja još većeg broja gostiju.

EBRD podržava modernizaciju gradske infrastrukture grada Šibenika zajmom u iznosu od 10 milijuna eura kojim će se sufinancirati proširenje mreže otpadnih voda.

Banka je odobrila zajam trgovačkom društvu Vodovod i odvodnja d.o.o., komunalnom poduzeću za vodoopskrbu i odvodnju koje djeluje na području Grada Šibenika i u široj okolici, a sporazum je potpisan danas u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika. 

Povrat kreditnih sredstava osiguravaju Hrvatske vode Zagreb u iznosu od devedeset posto (90%), a Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik iz naknade za razvoj odvodnje u iznosu od deset posto (10%).



Ovim ciljanim ulaganjem sredstava EBRD-a u poboljšanje infrastrukture otpadnih voda, omogućit će se komunalnom poduzeću proširenje postojeće kanalizacijske mreže i vođenje vodoopskrbnog sustava u skladu s EU i nacionalnim standardima.


Izgradnjom ovog kanalizacijskog sustava na istočnom području grada omogućit će i se daljnji razvoj poslovnih zona “Ražine – TLM” i “Podi”. Suvremenim postupcima za pročišćavanje, otpadne vode  kontrolirano će se vraćati u okoliš što je jedan od koraka na  strateškom putu Šibenika da postane centar zelenih industrija Jadrana.

"Ulaganjem EBRD-a u nadogradnju kanalizacijske mreže doprinijet će se boljoj kvaliteti života Šibenčana te će pomoći gradu u realizaciji turističkih potencijala.” izjavila je Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Mađarsku.

„Izgradnja kolektora u istočnom dijelu grada predstavlja podizanje civilizacijskih normi i kvalitete života naših građana kao i impuls daljnjem gospodarskom razvoju Šibenika“, istaknuo je gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović.



EBRD je do sad podržao nadogradnju vodoopskrbne infrastrukture u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, te u hrvatskim gradovima Karlovcu i Sisku.

Od početka djelovanja u Hrvatskoj, EBRD je uložio više od 2,5 milijarde eura u 133 projekta te je mobilizirao preko 4 milijarde eura investicija iz ostalih izvora financiranja.

 

  Objavljeno: 18.12.2012, 14:15h