Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Punta Arta-Otočka karta

Punta Arta-Otočka karta

 

 

U prvom dijelu programa, a da projekt ne bi ostao samo ljetna turistička ponuda već da pripomogne revitalizaciji cjelogodišnje društvenog života lokalne zajednice dvadeset suvremenih umjetnika, predstavnika srednje i mlađe generacije, boraviti će od 28.studenog tjedan dana na otoku Zlarinu, stvarajući radove ili crpeći inspiraciju za stvaranje radova na temu recepcije suvremene umjetnosti u izoliranoj otočkoj sredini.

 

Na koji način izoliranost i izdvojenost utječu na vizualnu umjetnost u Hrvatskoj, u koja žarišna pitanja ovog prostora i vremena ta umjetnost intervenira, koje vrijednosti pokreće i iz čega crpi (ipak) univerzalni karakter. Na koji način umjetnost doprinosi poboljšanju kvalitete života u izdvojenoj zajednici, kako specifični uvjeti života utječu na promišljanje i stvaranje umjetničkog djela?

 

Izoliranost – mana ili prednost?!

 

Radovi nastali u prvom dijelu programa prezentirati će se na izložbi koja će biti ponajprije postavljena na otoku Zlarinu, a potom u Zagrebu i Puli.

 

Projekt će se izvesti uz potporu Ministarstva kulture RH i suradnju Mjesnog odbora Zlarin, TZ Zlarin, KUD-a Koralj, DVD-a Zlarin, Hotela „Koralj“ te lokalnog stanovništva tako što partneri ustupaju na korištenje svoje prostore, tehničku opremu i ljudstvo tijekom pripreme i održavanja oba dijela projekta.

 

Gradski parking Šibenik sponzorira svim dionicima projekta parkirna mjesta.

 

Umjetnici:

 

Ivan Faktor –Osijek

Boris Grainer – Zagreb

Božo Jurjević – Dubrovnik

Denis Krašković- Zagreb.

Igor Kuduz – Zagreb

Siniša Labrović – Sinj-Zagreb

Jerko Macura – Šibenik-Zagreb

Vlado Martek- Zagreb

Tina Vukasović – Zagreb

Petra Mrša –Zagreb

Mejra Mujičić- Zagreb

Sara Perović- Berlin – Pula

Ivana Resić Šore – Split

Igor Ruf- Virovitica  - Zagreb

Mirjana Vodopija -Zagreb

Vlasta Žanić- Zagreb

Davor Sanvincenti- Poreč- Zagreb

Marko Ercegović- Dubrovnik-Zagreb

 

 

O UDRUZI:

 

Kako Udruga „Punta Arta“ od samog osnutka 2008. god. usmjerava aktivnosti ka povećanju kvalitete života stanovnika otoka Zlarina te se kontinuirano bavi pitanjima suživota  suvremene umjetničke produkcije i njene recepcije u maloj izoliranoj sredini te reakcijama i posljedicama boravka na stvaranje novih radova, tako je i ovaj program svojevrsni nastavak istraživanja na tu temu. Aktivnosti se mogu promatrati i kao pokušaj brendiranja Zlarina kao destinacije za kulturni turizam tijekom cijele godine. Kroz događanja koje je Udruga do sada organizirala na otoku, prezentirano je preko trideset suvremenih hrvatskih autora. Osim promocije hrvatskih umjetnika, predstavljeno ih je nekoliko iz Australije, Francuske i Njemačke. Važno je naglasiti da je većina radova nastala na otoku ili su posljedica boravka na njemu. Sve promocije odvijaju se u javnim prostorima u neposrednom kontaktu s publikom. U samu izradu radova uključen je veliki broj mještana uz potporu Mjesnog odbora Zlarin, Turističke zajednice Zlarin, udruga Zlatni Otok, KUD-a Koralj, DVD-a Zlarin…

 

 

Svi programi Udruge namijenjeni su najvećim dijelom stanovnicima otoka i nisu koncipirani kao ljetna turistička ponuda već se odvijaju tijekom cijele godine nastojeći doprinijeti revitalizaciji društvenog i kulturnog života otočana.

  Objavljeno: 28.11.2013, 08:48h