Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima

Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima

 

 

U ponedjeljak, 03. prosinca, u Gradskoj knjižnici  „Juraj Šižgorić“ bit će prikazan film Jakova Sedlara Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima.

Na projekciji će biti Anita Malenica, autorica scenarija, i fra Miroslav Babić, gvardijan samostana u Subukiju. Otvorenje u 18 sati.

Riječ je o dokumentarnom filmu o djelovanju jednog od najmlađih hrvatskih misionara fra Miroslavu Babića, članu Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je gvardijan samostana u Subukiju, u Keniji. Scenaristica filma je Anita Malenica, snimatelj Mario Kokotić, a režiser Jakov Sedlar.

Film započinje kratkim podsjećanjem na dugu tradiciju Hrvata koji su djelovali kao misionari. Prvi među njima je Ferdinand Konščak (1703.-1759.) koji nije samo pokrštavao Indijance, već je zaslužan za otkriće da je Kalifornija poluotok. Dalje se spominju o. Ante Gabrić, Majka Terezija, fra Vjeko Ćurića koji je ubijen u Ruandi, te nedavno ubijena s. Lukrecija Mamić.

Bugojanac fra Miroslav Babić već je sedam godina misionar, od toga pet godina u Keniji. U svojoj župi sv. Franje Lower Subukia brine o petnaest tisuća ljudi od kojih su polovica katolici, a fra Miro brine o svima, jer kako kaže „čovjek je čovjek". Uz samostan i župu koju vodi, organizirao je Dom zdravlja, sirotište Mali dom - utočište za ostavljenu i djecu s hendikepom, ali pomaže i obnavljanju škola te dijeli hranu za siromašne. Uz fra Miru u Keniji djeluje još jedan bosanski franjevac, fra Juro Tokalić iz Dobretića. Ova dva fratra u Keniji nisu samo duhovna potpora, već i pokretači društvenog i gospodarskog života.

Svjesni važnosti obrazovanja, fra Miro i fra Jure nastoje pronaći pomoć od dobročinitelja i obnoviti školu, koju su također izgradili misionari. Škola je trenutno uslijed dotrajalosti opasna za one koji u njoj borave i uvijek postoji opasnost da se uruši strop i krov. U filmu je prikazana i velika uloga volontera iz europskih zemalja, pa tako i Hrvatske i BiH. Iza Nove godine, u veljači, u Keniju na volontiranje odlaze Dražana Perković iz Tomislavgrada koja djeluje u Duhovno-humanitarnoj i karitativnoj udruzi „Kap ljubavi" i Nives Skoko Širokobriježanka koja je organizirala promociju filma u svom gradu.

U sklopu premijere filma u Zagrebu organizirana je i humanitarna aukcija slika istaknutih slikara Dimitrija Popovića, Munira Vejzovića, Tihomira Lončara, Vatroslava Kuliša, Dragice Cvek Jordan i Vasilija Josipa Jordana. Novac prikupljen od aukcije slika i dobrovoljnih priloga kao i od prodaje DVD filmova iskoristit će se za obnovu škole sv. Franje, pomoć djeci u sirotištu Mali dom, te za dječje školarine.

Na kraju projekcija prisutnima su se obratili novinarka i scenaristkinja filma Anita Malenica koja je izrazila radost zbog snimljenog filma i fra Miroslav Babić koji je čak iz Kenije stigao na premijeru filma.

  Objavljeno: 30.11.2012, 08:44h