Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

"Documenta ophthalmologica" – Priče iz očne ordinacije

"Documenta ophthalmologica" – Priče iz očne ordinacije

 

 

Sutra, 7. ožujka s početkom u 19 sati u Muzeju grada Šibenika bit će otvorena izložba Tiflološkog muzeja iz Zagreba "Documenta ophthalmologica" – Priče iz očne ordinacije. Izložba će biti otvorena od 7. do 24. ožujka i može se pogledati svaki dan osim ponedjeljkom od 10-13 sati i od 17-20 sati. Ulaz slobodan. 

 

Ideja o postavljanju izložbe Documenta ophthalmologica ...priče iz očne ordinacije sazrijevala je gotovo deset godina. Sve je započelo pitanjem kako obogatiti Zbirku predmeta Tiflološkog muzeja. Muzej je do tada u svojem fundusu čuvao uglavnom građu s područja odgoja, obrazovanja, rehabilitacije i svakodnevnog života osoba oštećena vida. Promišljajući o politici sabiranja Zbirke, nametnulo se jedno nepokriveno područje vezano uz oštećenje vida –područje dijagnostike i liječenja.

 

Izložba Documenta ophthalmologica …priče iz očne ordinacije koncepcijski podijeljena u dva dijela vraća nas stotinjak godina u prošlost, na početak 20. stoljeća, u staru oftalmološku ordinaciju kojoj smo suprotstavili multimedijske prikaze suvremene oftalmologije. Kroz multimedijalni prikaz i tiskane materijale s osnovnim informacijama o bolestima oka, posjetiteljima se nude informativne smjernice o tome kako ih prepoznati te kako ih spriječiti ili liječiti. Ovom izložbom nastoji se, informiranjem i edukacijom djece, mladih i roditelja, senzibilizirati zajednicu za probleme vezane uz bolesti oka, razviti osjećaj odgovornosti uz pomoć edukativnih materijala te razmijeniti iskustva i doprinijeti razvoju svijesti o prevenciji očnih bolesti. To neminovno dovodi do unapređenja kvalitete življenja pojedinca, kao i kvalitete života društvene zajednice u cjelini. Ako se opremimo znanjem, bit ćemo u stanju na vrijeme prepoznati rizične faktore pojedinih bolesti ili grešaka oka te maksimalno umanjiti njihovo nepovoljno djelovanje.

  Objavljeno: 06.03.2013, 07:37h