Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Rad za opće dobro bez naknade provodi se i u Šibeniku

Rad za opće dobro bez naknade provodi se i u Šibeniku

 

 

 

Ove godine i Grad Šibenik se pridružuje gradovima u Hrvatskoj u kojima se provodi rad za opće dobro bez naknade. Riječ je o zakonskoj mjeri propisanoj člankom 39. Zakona o socijalnoj skrbi u kojoj sudjeluju radno sposobni ili djelomično radno sposobni samac ili član kućanstva koji je  korisnik zajamčene minimalne naknade utvrđeno rješenjem Centra za socijalnu skrb.Korisnici zajamčene minimalne naknade mogu sudjelovati u radovima za opće dobro najmanje 30, a najviše 90 sati mjesečno.

Mjera je izrazito pozitivna jer joj je cilj prvenstveno povećanje radne aktivnosti i osjećaja korisnosti svih nezaposlenih, a radno sposobnih korisnika socijalne pomoći. Prema popisu koji je Gradu dostavio Centar za socijalnu skrb Šibenik,  na području Grada Šibenika trenutno  imamo 290 radno sposobnih  korisnika zajamčene minimalne naknade.

S radom za opće dobro bez naknade u Šibeniku se započelo 22. veljače 2016.g., a partner u provođenju projekta je Udruga mladih „Mladi u EU“. S četiri korisnika potpisan je ugovor o radu za opće dobro bez naknade koji će uz asistenciju članova Udruge Mladi u EU očistiti okoliš tzv. „narančaste zgrade“ u Crnici, a Grad se obvezuje osigurati korisnike u slučaju nezgode radi ublažavanja rizika prilikom rada.

U planu je i suradnja s gradskim tvrtkama Čistoćom, Zelenilom i Čempresima, za koje će po potrebi korisnici socijalne naknade biti pozvani.

Radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade, koji neopravdano odbiju rad za opće dobro,  na šest  mjeseci će izgubiti pravo na zajamčenu naknadu koja, primjerice,  za samca iznosi 800 kn mjesečno, kao i ostale socijalne beneficije za koje Grad Šibenik izdvaja  6.400.000,00 kuna u svom proračunu.

 

  Objavljeno: 26.02.2016, 12:38h