Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac Što nam donosi projekt RCGO Bikarac? Započela serija edukativnih radionica

 

Radionicom za predstavnike medija, Gradska čistoća d.o.o. Šibenik započela je niz edukativnih događanja o gospodarenju otpadom. Cilj susreta je osvješćivanje i poticanje svakog pojedinca na odgovorno ponašanje u okolini u kojoj živi i radi. Uređenjem gradskog odlagališta, odnosno izgradnjom RCGO Bikarac i promocijom pravilnog postupanja s otpadom, Gradska čistoća d.o.o. Šibenik prva će gospodariti otpadom na području Šibensko-kninske županije po najvišim europskim standardima. Uz Grad Šibenik i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost značajnim financijskim sredstvima projekt je podržala i Europska unija. 
Sam projekt i tijek radova na RCGO Bikarac nazočnim novinarima je predstavio Stipe Tomičić, direktor Gradske čistoće d.o.o. Šibenik. Upoznao je prisutne s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom i prednostima koje novo odlagalište donosi. Tomičić je istaknuo kako je riječ o prvom takvom sustavu u Republici Hrvatskoj koji velikim djelom financira Europska unija, ali i da će za uspješnu provedbu ovog projekta biti potrebno međusobno povjerenje i partnerska suradnja svih sudionika u projektu na lokalnoj, regionalnoj i  nacionalnoj razini te na razini Europske unije. „Uloga medija presudna je za uspjeh projekta. Uz informiranje građana o tijeku provedbe projekta, mediji mogu igrati ključnu ulogu u poticanju i edukaciji građana o pravilnom postupanju s otpadom. Ako tome pristupimo zajedno, podignut ćemo razinu kvalitete života u Šibeniku i u Šibensko-kninskoj  županiji"", zaključio je Stipe Tomičić.   Radionicama će nakon predstavnika medija biti obuhvaćeni svi koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti učinkovitijem gospodarenju otpadom te odgovornijem odnosu prema okolišu. Radi se o tvrtkama, institucijama, tijelima lokalne samouprave, predstavnicima nevladinih organizacija, nastavnicima, odgajateljima u dječjim vrtićima i građanima.   Gradnja RCGO Bikarac provodi se u tri faze. Prva, koja je u tijeku, obuhvaća sanaciju i zatvaranje postojećeg i  izgradnju novog sanitarnog odlagališta otpada na Bikarcu. Uključuje i pilot projekt prikupljanja i recikliranja papira na području Grada Šibenika. Ukupna vrijednost investicije je 8,82 milijuna eura od čega se 68 % odnosi na sredstva Europske unije iz pretpristupnog programa ISPA, 17,8 % sredstava osigurava Grad Šibenik, a 14,2 % sredstava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za provedbu projekta nadležna je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata EU. Druga faza projekta uključuje sanaciju preostalih sedam odlagališta otpada na području županije i izgradnju dvije pretovarne stanice, nabavu specijalnih vozila za ekonomični prijevoz te proširenje pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada na sve gradove i općine u Županiji. U trećoj fazi projekta izgradit će se postrojenje za mehaničko-biološku obradu. Sve faze projekta provest će se uz pomoć fondova Europske unije. 

  Objavljeno: 11.04.2011, 12:28h