Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Republika Hrvatska obilježava 31. godišnjicu međunarodnog priznanja

Republika Hrvatska obilježava 31. godišnjicu međunarodnog priznanja

 

 

Republika Hrvatska danas, 15. siječnja 2023. godine, obilježava 31. obljetnicu međunarodnog priznanja, odnosno datum kada je hrvatsku neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije.

„Hrvatski narod je prošao mukotrpan put u borbi za slobodu. Današnji datum na koji obilježavamo 31. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske je jedan od najvažnijih u povijesti stvaranja samostalne Hrvatske. S osobitom zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo se hrvatskih branitelja bez čije žrtve ne bi bilo slobode koju danas baštinimo“, poručio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Hrvatska je, inače, toga dana postala međunarodno priznata zemlja te je uspostavila diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je uz Vatikan, odigrala ključnu ulogu u priznavanju Republike Hrvatske.

Priznanje je Hrvatska dočekala u jeku Domovinskog rata kada je jedna trećina države bila pod okupacijom, a punu kontrolu svojih granica ostvarila je 1997. godine. Dva dana prije Europske unije, 13. siječnja, Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, a dan nakon Vatikana, Hrvatsku je priznao San Marino.

  Objavljeno: 15.01.2023, 15:43h