Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Republika Hrvatska postala članicom najprestižnijeg Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a

Republika Hrvatska postala članicom najprestižnijeg Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a

 

 

Republika Hrvatska postala članicom najprestižnijeg Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Radom u Odboru, Hrvatskoj se prije svega  omogućava očuvanje i zaštita već upisanih dobara na Popisu, prepoznavanje novih i iznimnih dobara koja tek trebaju biti upisana na popis, poticanje prekogranične suradnje te promicanje ujednačenog popisa svjetske baštine.

Izbor Hrvatske u ovakvo stručno međuvladino tijelo koje odlučuje o baštini svijeta, još je jedna potvrda naše izvrsnosti u području zaštite prirodne i kulturne baštine, ali i visokog ugleda koji uživamo u UNESCO-ovim stručnim tijelima u području međunarodne kulturne suradnje.

Ovo je veliki značaj i za sam Šibenik i za šibensku kulturnu baštinu, zato jer je upravo katedrala sv. Jakova jedna od sedam hrvatskih dobara koji se nalaze na popisu svjetske baštine.

Osim Šibenika, tu su  Dubrovnik – Stari grad od 1979. godine; Split – Povijesna cjelina s Dioklecijanovom palačom od 1979. godine; Trogir – Povijesni grad od 1997 godine.; Poreč – Episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike od 1997. godine; Nacionalni park Plitvička jezera od 1979. godine i Starigradsko polje na Hvaru od 2008. godine .

Odbor za svjetsku baštinu sastoji se od 21 zemlje članice i sastaje se najmanje jedanput godišnje. Članice Odbora biraju se na svakoj Općoj skupštini UNESCO-a te isti izbori spadaju u najteže izbore UNESCO-ovih tijela zbog iznimnog interesa zemalja članica, stoga se poduzimaju intenzivne pripreme i lobiranje i do par godina unaprijed.

Mandat članova Odbora traje šest godina. Međutim, kako bi se osigurala adekvatna predstavljenost i rotacija, Opća skupština poziva države stranke da dobrovoljno skrate mandat svojih predstavnika od šest na četiri godine i da odustanu od kandidiranja istog kandidata dva puta uzastopce.

Svake dvije godine biraju se nove članice odbora.

Odbor za svjetsku baštinu (World Heritage Committee) prema Konvenciji za zaštitu svjetske prirodne i kulturne baštine iz 1972. godine ima ulogu: poticati zemlje članice na zaštitu prirodnih i kulturnih bogatstava, razmatra nominirana dobra za Popis svjetske baštine, raspravlja izrađivanje planova upravljanja i programa izvješćivanja o zaštiti područja svjetske baštine. Također određuje korištenje sredstava Fonda za svjetsku baštinu i dodjeljuje financijska sredstva na zahtjev zemalja članica. Donosi konačnu odluku o upisu dobara na Popis svjetske baštine UNESCO-a, pregledava izvještaje o stanju dobara uvrštenih na navedeni popis te odlučuje o brisanju dobara s istog.

  Objavljeno: 20.11.2013, 09:59h