Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik domaćin 2.Hrvatskog iseljeničkog kongresa

Šibenik domaćin 2.Hrvatskog iseljeničkog kongresa

 

 

Šibenik je ovoga vikenda domaćin 2. Hrvatskog iseljeničkog kongresa, međunarodnog znanstvnog skupa koji je okupio brojne sudionike i predavače s ciljem jačanja veza i odnosa Hrvatske i njezine iseljene zajednice. Svečano otvorenje Kongresa upriličeno je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a okupljene su pozdravili: Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarovič, ujedno i pokroviteljice skupa; Margareta Mađerić, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera; Davor Ivo Stier,zastupnik u EU parlamentu, veleposlanica Australije Susan Cox, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, šibenski biskup msgr. Ante Ivas, Marin Sopta, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora Konresa, a dobrodošlicu gostima iskazao je prigodnim govorom i gradonačelnik Željko Burić.

Hrvatsko iseljeništvo u globalnom kontekstu, poduzetništvo i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, Hrvatska iseljenička politika, Migracija žena i identiteti iseljeničkih zajednica, Iseljavanje i povratak- teškoće i perspektive, Hrvati kao nacionalne manjine, Uloga institucija u hrvatskom iseljeništvu- samo su neke od tema koje će biti obrađene u panel- diksusijama Kongresa.

Domaćin večerašnjeg druženja sudionika Kongresa na tvrđavi Barone  je bio Grad Šibenik, a sutra će sudjelovati i u izvedbi opere „Ero s onoga svijeta“, HNK Split, u prigodi zatvaranja Međunarodnog dječjeg festivala, koja je ove godine upriličena na tvrđavi sv. Mihovila.

Uz prostor Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, za potrebe Kongresa koristit će se i prostori Samostana sv. Frane te dvorana Samostana sestara franjevki od Bezgrešne.

 

U nedjelju, 03.07. sudionici Kongresa sudjelovat će na sv. misi u katedrali sv. Jakova, a u nastvaku dana posjetit će i Slapve Krke, Etnoland u Pakovu selu te otok Visovac.

  Objavljeno: 01.07.2016, 10:45h