Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik domaćin radionice Hrvatske udruge povijesnih gradova

Šibenik domaćin radionice  Hrvatske udruge povijesnih gradova

 

 

U organizaciji Nacionalne udruge povijesnih gradova i regija, te gradova s područjima pod zaštitom Republike Francuske, Veleposlanstva Republike Francuske u Republici Hrvatskoj,  Hrvatske udruge povijesnih gradova, Grada Šibenika i Grada Dubrovnika u šibenskoj Gradskoj vijećnici održava se dvodnevna radionica  na temu: „Turistički promet u povijesnim gradovima-od upravljanja do umrežavanja.“

Sudionike seminara pozdravio je gradonačelnik Željko Burić, te kazao: „Uvijek s ponosom ističem kako je Šibenik najstariji izvorno hrvatski grad na Jadranu i zato mi je drago da smo dobili priliku ugostiti Hrvatsku udrugu povijesnih gradova, ali i zajednicu francuskih povijesnih gradova. Danas, u 21. stoljeću, jezgre povijesnih gradova su nešto čime se s pravom dičimo, jer pričaju o nacijama, o povijesti i kulturi, ali s druge strane, istovremeno se suočavamo s bitkom u kojoj je teško biti pobjednik, a to je sukob komercijalnog, odnosno profita i potrebe očuvanja baštine. Pitanja koja si često postavljamo su kako vratiti život u staru jezgru, kako sačuvati opstojnost i minimum životnog standarda u njima. Svjedoci smo činjenice da i ono malo što se obnovi u staroj jezgri je diktat komercijale, kroz isključivo poimanje stare jezgre kao vikend naselja, a mi to ne želimo. Svjesni smo da postoji i niz programa, odnosno izvora sredstava, prije svega kroz EU fondove, no nažalost još uvijek u tom dijelu na razini Hrvatske nisu polučeni zadovoljavajući rezultati. Aktualna šibenska gradska vlast upravo radi na pripremi niza projekata, među kojima su i oni usmjereni prema povijesnoj jezgri i spremni smo i želimo primiti svaku pomoć kako bismo joj ponovo udahnuli život.“

Ispred Hrvatske udruge povijesnih gradova skup su pozdravili Milan Perić, generalni tajnik Frederic Fraipaisce, ataše Veleposlanstva Republike Francuske u RH i Jean Michelle Galley, ispred  Nacionalne udruge povijesnih gradova i regija, te gradova s područjima pod zaštitom Republike Francuske.

Prvo predavanje, na temu „Šibenska povijesna jezgra-između propadanja i revitalizacije“ održao je dr.sc. Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika, te kazao „Od 1990.g. bilježimo konstantan pad fizičke strukture u šibenskoj povijesnoj jezgri, uz stalno smanjivanje broja stanovnika i povećanje broja napuštenih stanova, a taj trend se, nažalost, nastavlja i dalje. Stara jezgra je kroz ovaj niz godina izgubila i komercijalne sadržaje, posebice naša Kalelarga i ona ne može pronaći sebe u tom kontekstu, jer su trgovački lanci ti koji su odvukli ljude izvan grada.“, kazao je Poljičak te naveo nekoliko koncepata revitalizacija stare jezgre u hrvatskim gradovima kroz konzervaciju povijesne baštine i zaštitu spomenika, zatim tzv. turistifikaciju (otvaranje ugostiteljskih objekata, suvenirnica), nadalje, gentrifikaciju gdje imućniji ljudi kupuju stare zgrade ili stanove i obnavljaju ih, ali nažalost borave u njima nekoliko tjedana godišnje, zatim kroz cityzaciju (unošenje javnih sadržaja u staroj jezgri-Muzej, Konzervatorski odjel,) i koncept radikalne transformacije gdje se stare građevine prenamjenjuju u gradske sadržaje, kao što je šibenska knjižnica.

Pomoćnica pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Ivana Bujas Rupić održala je predavanje o projektu JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) kojeg sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu ukupne vrijednosti 1.962.272,24 €. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%).

„Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske. Pristup se temelji na stvaranju Urbanog  Centra, kao prostora  u kojem je moguće dokumentirati i razvijati inovativne ideje vezane uz budućnost grada. „, kazala je Bujas Rupić.

  Objavljeno: 04.12.2013, 14:15h