Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik domaćin središnje proslave Rujanskog rata

Šibenik domaćin središnje proslave Rujanskog rata

 

 

Program obilježavanja šibenskih dana ponosa i slave potrajat će od 14. do 28. rujna, uz niz sadržaja kojima je cilj zadržati sjećanje na  obranu šibenskog područja  i doprinos Domovinskom ratu.

U koordinaciji Šibensko- kninske županije i gradova Šibenika, Skradina i Vodica te općina Unešić i Rogoznica položit će se vijenci i zapaliti svijeće na najvažnijim pozicijama rujanskog podviga: na Velikoj Glavi, u Vodicama, na Šibenskom mostu, u Dragišićima, u Pakovu selu, Unešiću i u Rogoznici.

Na današnjoj  zajedničkoj konferenciji za medije Šibensko – kninske županije, Grada Šibenika i predstavnika udruga proizašlih iz domovinskog rata naglašena je potreba za zajedništvom i dostojanstvenim obilježavanjem dana koji su značili prekretnicu u ratu za cijelu Hrvatsku.

„Želimo odati počast svim vitezovima koji su položili život za domovinu i od  zaborava sačuvati dane ponosa i slave.“, rekao je župan Goran Pauk, dodavši da je u obilježavanje ove obljetnice uključen i aktiv povijesti gimnazije Fausta Vrančića da bi i mladi učili istinu o Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je stav da ono što je Rujanski rat ostvario za Hrvatsku nije dovoljno valorizirano. „ Domovinski rat je najsvetiji trenutak naše povijesti, a Šibenik je grad koji nije napuštan, branio se i zaslužuje epitet herojskog grada.“, zaključio je Burić.

Ovogodišnja središnja proslava Rujanskog rata održat će se 23. rujna u Šibeniku. Proslava će započeti u poslijepodnevnim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj u 17,00 sati, potom kod Spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu u 17,15.

Zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer pozvao je branitelje da se u što većem broju okupe na Baldekinu gdje će braniteljima biti podijeljene prigodne majice s natpisom - rujanski podvig.

„Htjeli smo ovaj događaj dignuti na višu razinu te oformiti mimohod branitelja od Baldekina do tvrđave sv. Mihovila. Dragi prijatelji i suborci pozivamo vas da zajedno proslavimo ovu obljetnicu na tvrđavi sv. Mihovila koja je ujedno  i simbol povijesnog otpora  i obrane Šibenika.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Penđer.

U prigodnom kulturno zabavnom programu na tvrđavi sv. Mihovila nastupit će klape Bunari, Godimenti, Skradinke, Mela, More, Adriaticum i Kud sv. Ilija Kljaci iz Kljaka.

Okupljanje branitelja na tvrđavi bit će ovjekovječeno milenijskom fotografijom Šime Strikomana.

U sklopu obilježavanja spomendana Rujanskog rata bit će upriličena i tribina „ Šibenski ratni izvjestitelji“  te predstavljanje knjige Ivana Vekića „ Peta zapovijed“  u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku , a ljubitelji prirode vozit će Đir za Žir, gdje će obići i bitnice na otoku Žirju.

Predstavnici braniteljskih udruga obratili su se na današnjoj konferenciji suborcima da zaborave na sitne animozitete i pokažu zajedništvo kakvo su imali 1991.

  Objavljeno: 08.09.2014, 14:26h