Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik domaćin završne konferencije projekta InnovaMare koji za cilj ima praćenje i kontrolu onečišćenja u Jadranskom moru

Šibenik domaćin završne konferencije projekta InnovaMare koji za cilj ima praćenje i kontrolu onečišćenja u Jadranskom moru

 

 

Završna konferencija strateškog Interreg projekta InnovaMare održava se danas na Veleučilištu u Šibeniku. Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora.  

Završnoj konferenciji nazočio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, a okupljene je ispred Grada Šibenika pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. Sudionicima je poželio dobrodošlicu u naš grad te uspješan rad.

Ministar Erlić istaknuo je kako je projekt InnovaMare najbolji primjer koja je zadaća programa Interreg, a to je povezivanje dviju zemalja radi zajedničkog interesa, a to je u ovom slučaju Jadransko more.

Sudionicima su se uvodno obratili i potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, predstavnik Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija-Hrvatska Hrvoje Grancarić, zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac te prodekan za poslovanje Veleučilišta u Šibeniku Frane Urem.

Nastala kao rezultat suradnje partnera na projektu, u sklopu projekta InnovaMare već je razvijeno nekoliko robotsko-senzorskih rješenja: dva robota Korkyra (za nadzor ribogojilišta) i SWAMP (za praćenje okolišnih parametara u močvarama) te sustav pametnih plutača koje će pratiti kvalitetu mora.

Na konferenciji su predstavljeni ključni rezultati projekta: novoosnovani Digitalni inovacijski hub u Šibeniku koji će pružiti adekvatnu infrastrukturu, opremu i ljudske resurse za razvoj novih tehnologija za zaštitu Jadrana i Living lab, laboratorij za testiranje inovativnih tehnologija u prirodnom okruženju, zbog čega je i odabran Šibenik kao lokacija koja na maloj udaljenosti omogućava različite uvjete testiranja (more, jezero, rijeka).

U provedbi projekta sudjelovala su četiri sveučilišta (University of Trieste; Sveučilište u Zagrebu Fakultet Elektrotehnike i Računarstva; Sveučilište u Dubrovniku; Sveučilište u Rijeci), tri pomorske institucije (National Institute of  Oceanography and Experimental Geophysics – OGS; Institut Ruđer Bošković, National Research Council (CNR)), tri institucije koje podupiru razvoj poduzetništva (Hrvatska gopsodarska komora; Regional Union of the Chambers of Commerce of Veneto Region; Regional Agency for Technology and Innovation), jedan pomorski klaster (Maritime Technology Cluster FVG), Šibensko-kninska županija te dva poduzeća (Communication Technology S.R.L; Geomar d.o.o.).

 

  Objavljeno: 12.05.2023, 11:34h