Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik je prvi na svijetu dobio električnu rasvjetu

Šibenik je prvi na svijetu dobio električnu rasvjetu

 

 

Sinoć  je na Trgu Republike Hrvatske obilježena 119. godišnjica prvog paljenja električne rasvjete na šibenskim ulicama, kada je davne 1895.g. Šibenik postao prvi grad u svijetu s ovom vrstom rasvjete.

U prigodi večerašnje svečanosti okupljenima se obratio gradonačelnik Željko Burić:

"Gledam turiste koji s nevjericom slušaju kako je naš Šibenik, grad koji danas broji 50 000 stanovnika, prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. To nam opet kazuje s koliko potencijala i koliko neispričanih povijesnih činjenica obiluje ovaj grad. Večeras smo se okupili i u čast obitelji Šupuk, čiji predstavnici su tu s nama te ih srdačno pozdravljam. Šibenik je novo otkriće na sceni turizma; pričamo priču naslonjenu na našu kulturu, povijest, nacionalni ponos, a evo večeras i na naš intelektualni potencijal kojeg trebamo još snažnije vrednovati."

U sklopu obilježavanja ove obljetnice inozemnim turistima su podijeljene majice  na čijem  prednjem dijelu, na engleskom jeziku piše:  Šibenik je prvi na svijetu dobio električnu rasvjetu. Bio sam tamo. Na poleđini majice, uz logo NP Krka, Grada Šibenika i TZ Šibenik, stoji natpis: Električne žarulje na izmjeničnu struju zasvijetlile su na šibenskim ulicama 28.08.1895.

119. obljetnica prvog paljenja električne rasvjete na šibenskim ulicama obilježena je  prikazivanjem kratkog filma Nacionalnog parka Krka. Uz iluminacije koje su se pomoću  inteligentne rasvjete projicirale na fasadama okolnih građevina upriličen je i ples s vatrom, a u glazbenom dijelu nastupio je  Pavao Mašić i glazbeni sastav Cvita & Jazz fun club.

  Objavljeno: 28.08.2014, 14:52h