Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik pokrenuo prvi sustav javnih bicikala u Dalmaciji

Šibenik pokrenuo prvi sustav javnih bicikala u Dalmaciji

 

 

Šibenik postaje prvi grad u Dalmaciji koji, zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, pokreće sustav javnih bicikala. Primjer Šibenika zasigurno će slijediti i drugi gradovi na našoj obali. Nextbike sustav javnih bicikala u Zagrebu trenutno broji skoro 5.000 registriranih korisnika koji su do sada bicikle koristili oko 40.000 puta i prešli oko 90.000km što je više od 2 kruga oko ekvatora. Korištenjem takvog oblika prijevoza umjesto automobilskog smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 25 tona.

Sustav javnih gradskih bicikala Nextbike dostupan u brojnim europskim i svjetskim metropolama od danas je prisutan i u gradu Šibeniku. Kao dio projekta Intermodal i u skladu s nastojanjima Grada da se popularizira vožnja biciklom, pilot projekt uvođenja sustava javnih bicikala idealna je dopuna postojećim oblicima javnog prijevoza.

Riječ je o sustavu koji se zasniva na ekonomski i ekološki održivom sustavu mobilnosti koji pomaže u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinosi zaštiti okoliša, obogaćuje turističku ponudu, pozicionira Šibenik kao poželjnu cikloturističku destinaciju, produljuje sezonu i općenito utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu.

„Ponosni smo što smo prvi grad u Dalmaciji koji se uvođenjem sustava javnih bicikala pozicionira na mapi najpoželjnijih cikloturističkih destinacija na Jadranu. Istovremeno ovim projektom unapređujemo javni prijevoz u gradu Šibeniku čime se podiže i kvaliteta života naših sugrađana. Ovo je samo jedan u nizu poteza ove Gradske uprave s krajnjim ciljem uspostave cjelovitog intermodalnog prijevoza koji bi već od sljedeće godine trebao objediniti prijevoz električnim brodicama, taxi službe, javne bicikle i novu biciklističku infrastrukturu. Šibenik se strateški odredio kao grad turizma i zelenih industrija. Uz našu predivnu šetnicu, Nextbike sustav javnih bicikala predstavlja još jedan kvalitetan korak ka ostvarenju tog cilja na ponos svih naših sugrađana i s pozitivnim učincima na zaštitu okoliša, naše zdravlje i općenito kvalitetu života u gradu“, izjavio je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.“

„Iznimna nam je čast što je Šibenik prepoznao ne samo cijenu, nego i kvalitetu naše ponude na javnom natječaju i dat ćemo sve od sebe da opravdamo ukazano povjerenje. Vjerujemo da će ovaj sustav potaknuti i druge projekte u Šibeniku koji će pomoći unaprjeđenju biciklističke kulture, turističke ponude te ekološke osviještenosti“, rekao nam je direktor Sustava javnih bicikala d.o.o. Krešimir Dvorski.

Grad Šibenik osigurao je korištenje 4 javne površine za provođenja pilot projekta u razdoblju od tri mjeseca. Grad subvencionira manji dio troškova projekta u iznosu od 99.000,00kn. Pobjednik javnog natječaja, tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o., obvezala se na pokrivanje troškova investicije i upravljanja projektom koji uključuju kupnju bicikala, terminala, parkirnih stalaka, softvera za kontrolu sustava, servis i redistribuciju bicikala te troškove promotivnih aktivnosti s ciljem popularizacije ove nove usluge.

Lokacija stanica za najam bicikala i servisna služba

Stanice za najam javnih bicikala nalazit će se na sljedećim lokacijama: Gat Krka, Plaža Banj, trgovački centar Dalmare i turističko naselje Solaris. Ukupno će biti raspoloživo 38 gradsih bicikala s 3 ili 8 brzina i 2 električna bicikla. Svi bicikli opremljeni su prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete, a u slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 4 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje.

Najpovoljnije cijene najma bicikala u Hrvatskoj

Kako biste unajmili bicikl, potrebno je obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice www.nextbike.hr na kojoj možete naći kratke upute, a na raspolaganju vam je i call centar koji rad svaki dan od 06:00 do 22:00 sati, uključujući i vikende i blagdane.

Aktivacija računa stajat će vas 40 kuna i taj iznos će vam biti dovoljan za 10 unajmljivanja u trajanju do 60 minuta, odnosno u prosjeku 4kn po satu što je manje od zahtjeva iz javnog natječaja kojim je bila uvjetovana maksimalna cijena najma od 5kn po satu. Poludnevni najam u trajanju od 4 do 6 sati koštat će vas samo 20kn, a cjelodnevni najam u trajanju 6 do 12 sati stoji 40 kuna.

Umjesto zaključka

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom.

Sustav javnih bicikala donosi Šibeniku mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Dodatne informacije o operateru sustava

Sustav javnih bicikala d.o.o. je tvrtka osnovana 2013. godine. Licencirani je partner i ekskluzivni zastupnik njemačke tvrtke Nextbike GmbH iz Leipziga koja je prisutna u više od 80 gradova u 14 država na 4 kontinenta. Sustav javnih bicikala korisnicima omogućuje brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza uz slogan: „Sjedni i vozi!“

Sustav javnih bicikala niže priznanja za svoj rad. U ožujku je primio Zlatni indeks. Naime, prema istraživanju Hendala, studenti Sustav javnih bicikala smatraju najboljom tvrtkom u kategoriji malih i srednjih po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startup-om zelenog gospodarstva 2014. godine. i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Također su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki.

  Objavljeno: 31.07.2014, 10:36h