Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik pristupio Europskoj federaciji nautičkih turističkih destinacija

Šibenik pristupio Europskoj federaciji nautičkih turističkih destinacija

 

 

Grad Šibenik je, današnjim potpisom gradonačelnika Željka Burića,  pristupio Europskoj federaciji nautičkih turističkih destinacija – FEDETON. Ciljevi udruženja FEDETON su dijalog, suradnja i unaprjeđenje nautičkih destinacija u Europi, uključivanje novih destinacija, suradnja s tijelima Europske Unije i težnja prema europskoj oznaci kvalitete.

Petar Mišura, pomoćnik pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika pojasnio je kako se Šibenik, kroz projekt Curioseaty, upoznao s radom FEDETONA te odlučio pristupiti najvećoj asocijaciji nautičkih turističkih destinacija u Europi.Smisao projekta Curioseaty i FEDETONA je umrežiti što više točaka interesa i pružatelja usluga –marina, nautičkih tvrtki, nacionalnih parkova- u jedinstvenu europsku nautičku rutu kako bi zajedno što uspješnije konkurirali na globalnom turističkom tržištu. Na tom tržištu se Europa želi i može pozicionirati upravo svojim bogatim prirodnim i kulturno-povijesnim naslijeđem.“, pojasnio je Mišura.

Ponosan sam što smo prvi hrvatski grad koji se, kroz nautički turizam, umrežava sa sebi susjednim-mediteranskim zemljama, i to u promicanju svojih prirodnih, ali i kulturnih ljepota. Pored iznimno bogate kulturno-povijesne baštine, Šibenik je grad koji u neposrednoj blizini nudi ljepote dvaju nacionalnih parkova, a na svega sat vremena vožnje još tri nacionalna parka i dva parka prirode.“, kazao je prilikom potpisivanja  pristupnice gradonačelnik Burić.

Predsjednik FEDETONA Bernard Falcon kazao je nešto o povijesti nastanka udruženja: „Još 2009.g. rodila se ideja da se Španjolska i Francuska snažnije povežu u promicanju svog nautičkog turizma, no 2012. udruženje smo odlučili osnažiti i drugim susjednim zemljama kako bismo, šireći našu mrežu, još jače mogli konkurirati za europska sredstva. U međuvremenu smo  izašli i na Atlantski ocean jer su nam pristupile i Irska, Portugal, a evo nas sada i na Jadranu.

Na završnom sastanku projektnih partnera, što se 16. i 17. rujna održao u Šibeniku, sudjelovali su predstavnici gradova: Petar Mišura pomoćnik pročelnika za gospodarstvo poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika (Grad Šibenik), Rafael Moreno Asociación Española de Estaciones Náuticas (AEEN) –, Julia Viero Travelecoology –Spain, Antonia Paublete- Turistička zajednica Ceute, Alain Auton France Station  Nautique   (FSN), Gavino Balata – Gospodarska Komora Sassari Sardinia-Italija,  Dorita Mendoça i Mafalda Freitas –Turistička zajednica Madeira - Portugal

Curioseaty je istraživačka, nautička, turistička  ruta kroz europsku pomorsku baštinu. Projekt nastoji povezati europske nautičke destinacije i njihove kulturno-povijesne vrijednosti, dodajući nove poticaje za prakticiranje nautičkih sportova (oživljavanjem drevnog, tajanstvenog i avanturističkog svijeta europskih pomorskih civilizacija i kultura). Ruta će predstaviti baštinu i učiniti ju vidljivom i dostupnom pojedincima koji prakticiraju nautičke sportove, signalizirajući Europu kao najbolje odredište za praksu vodenih sportova - ne samo zbog svoje postojeće nautičke infrastrukture – već i zbog mogućnosti da se doživi bogat svijet pomorske povijesti i kulture koji je jedinstven i može se naći samo na Starom kontinentu.

Projekt Curioseaty financiran je iz CIP programa, provodi se od 1. kolovoza 2014. te traje do 31. siječnja 2016. Ukupna vrijednost projekta je€199.900, a dio koji provodi grad Šibenik iznosi  € 20.861,25.

 

 

  Objavljeno: 17.12.2015, 11:40h