Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenska policija i ovu godinu provodi operativnu akciju „Mir i dobro“

Šibenska policija i ovu godinu provodi operativnu akciju „Mir i dobro“

 

 

Policijski djelatnici i ove godine diljem zemlje  provode tradicionalnu operativnu akciju „Mir i dobro“ u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u razdoblju od petka, 15. prosinca 2018. godine do utorka, 8. siječnja 2019.godine.

 

Ova se akcija provodi kako bi se spriječila nedozvoljena prodaje i nedozvoljena uporaba pirotehničkih sredstava čime se sprječava stradanje osoba , a naročito djece, kao i nastanak štete na imovini nastale uporabom  pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

 

U ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme, šibenska policija apelira na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava  na način kojim se može izazvati opasnost za njih i njihovu imovinu i stvoriti veće uznemirenje građana.

 

Roditelji ,nastavnici i odgajatelji posebno se pozivaju da utječu na djecu sprječavajući ih u uporabi pirotehničkih sredstava za zabavu , a posebno u uporabi improviziranih sredstava kućne izrade kako bi spriječili moguće tragične posljedice.

 

Na temelju dosadašnjih iskustava, policija upozorava građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava te nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu.

 

Također, građani se upozoravaju na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu ,sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji između ostalog propisuje da :

- Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 u koje spadaju petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, i kategorije F3, u koje spadaju rakete, fontane, vodopadi, petarde s bljeskom i drugi slični proizvodi, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca 2018. godine  do 1. siječnja 2019. godine  građanima starijim od 18. godina.

 

- Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18. godina u razdoblju od 27. prosinca 2018. godine  do 1. siječnja 2019. godine

- Pirotehnička sredstva kategorije F2,F3,T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

 

- Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4,P1,P2,T1 i T2 za osobne potrebe.

O kategorizaciji pirotehničkih sredstava, građani mogu saznati na samoj deklaraciji proizvoda prilikom kupnje,  jer pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži: naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje, registracijski  broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu i dr.

 

Tijekom ove akcije policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske će kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

 

Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1 000 - 15 000 kuna, a za pravnu osobu od 10 000 - 80 000 kuna.

 

Pored Zakona o eksplozivnim tvarima, nužno je skrenuti pozornost na Zakon o oružju (NN broj 63/07.,146/08.59/12 i 70/17) posebno na provedbu odredbi koje se odnose

Građani se pozivaju da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s tim i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja, a posebno djece, o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.

 

 

  Objavljeno: 20.12.2018, 12:36h