Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenska publika ovacijama ispratila premijeru opere "Turia i Plamenko"

Šibenska publika ovacijama ispratila premijeru opere "Turia i Plamenko"

 

 

U šibenskom kazalištu sinoć je premijerno izvedena prva šibenska komična opera „Turia i Plamenko“. Dinamična i zanimljiva, opera mladog dvojca Borne Ercega i Jelene Pletikose u produkciji tvrtke Leon trade oduševila je publiku.

 

„Mislim da imam pravo čestitati vam ne samo u svoje ime i ime gradske uprave nego u ime cijelog Šibenika i svih koji vole svoj grad. Dokazali ste se kao sjajna mlada ekipa koja živi umjetnost. Vi vraćate vjeru u potencijal mladih ljudi te ste šećer na kraju ove 2016. godine. Naše kazalište je s mjuziklom Matilda postalo dio redovnog repertoara HNK Zagreb, naš Jakov Bilić je dobio Nagradu hrvatskog glumišta, a vi samo nastavljate taj niz. Cure i dečki, moj naklon do poda“, poručio je po završetku opere cijelom ansamblu gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

 

Turia i Plamenko“ priča priču o razmaženoj i neuglednoj princezi, koju otac pokušava udati, jer se zaljubio u sluškinju s kojom započinje novu ljubavnu idilu. Kako bi joj što brže našao ženika i pritom ga sigurno obmanuo, organizira igru pogađanja zagonetki, na koje budući princ, suprotno očekivanjima, mora odgovoriti krivo kako bi se domogao princeze.

 

Opera je pisana na šibenskoj ikavici, što pjevačima predstavlja dodatni izazov. Jelena Pletikosa igra Turiu, u ulozi Plamenka izmjenjuju se  Marin Vitas i Vjekoslav Kaštelančić.


Kralja tumači Vice Šiljeg, Sunčicu Valnea Vretenar i Petra Crnjac, dok se u ulozi paža izmjenjuju Tea Požgaj i Mila Ždero, a orkestar čine Lana Plančić i Jelena Žaja s violinama, violončela su Zvonimir Perković i Nina Lucia Perina, a flautu svira Nikolina Kapitanović. Klarineti su Roko Radeljak, koji će nastupiti za premijeru, dok će Marta Burazer svirati u reprizama. Truba je Marijan Kuvačić, a trombon Robert Garofulić. Klavir i dirigent je Borna Erceg, a miševi i mačke u predstavi su zbor Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku.

Prva šibenska komična opera dio je službenog programa obilježavanja 950 godina od prvog pisanog spomena grada Šibenik.

 

Reprizu opere možete pogledati večeras od 20 sati u HNK Šibenik. 

  Objavljeno: 02.12.2016, 09:02h