Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Simo Matavulj: 160. godišnjica rođenja šibenskog književnika

Simo Matavulj: 160. godišnjica rođenja šibenskog književnika

 

 

Početak u 18 satiSutra, 07. prosinca u 18 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se predavanje “Simo Matavulj: 160. godišnjica rođenja šibenskog književnika”.  Predavači su dr. sc. Jadran Kale, Muzej Grada Šibenika,Dubravka Bogutovac, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, i Virna Karlić, Filozofski fakultet Zagreb. Organizator je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Šibenika.

Simo Matavulj rođen je 1852. godine u Šibeniku. Pisac je znamenitog romana “Bakonja fra Brne” i drugih pripovijesti. Njegova rodna kuća nalazi se u šibenskoj četvrti Varoš, poznatoj po težacima i radničkoj klasi. O piščevu rođenju svjedoči kamena ploča postavljena na kući, unutar koje je osamdesetih godina 19. stoljeća, započela pionirska industrijalizacija Šibenika, točnije proizvodnja likera i narodnog veziva koju je pokrenula Simeona Šima Matavulj, piščeva majka, koja je cijeli posao vodila uz pomoć muža Stevana i drugog sina Đure.

Povijesnu važnost kuće prepoznao je etnolog Muzeja grada Šibenika Jadran Kale, koji je pokrenuo inicijativu da ona bude preuređena u etnografski muzej.

No nažalost nasljednici obitelji Matavulj, zbog nemogućnosti njezina održavanja žele prodati kuću.

  Objavljeno: 06.12.2012, 07:34h