Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Školjkaši dobili dozvolu za izvoz u EU

Školjkaši dobili dozvolu za izvoz u EU

 

 

Jučer, 02. listopada, Stalni odbor za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije (EK) na svojoj je sjednici u Bruxellesu jednoglasno usvojio odluke kojima se Republici Hrvatskoj,  bez ograničenja, dozvoljava izvoz svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja na tržište Europske unije kao i odluku kojom se odobrava izvoz školjkaša. Odluke će stupiti na snagu objavom u Službenom listu Europske unije.

Proces usklađivanja i osiguravanja uvjeta za izvoz školjkaša iz RH u EU započeo je 2006. godine. RH od tada se, svake godine izrađuje Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša. Ovom odlukom koju je EK usvojila, RH će u EU moći izvoziti „žive, smrznute, ohlađene ili prerađene školjkaše, bodljikaše, plaštenjake i morske puževe“.

Ovim odlukama okončan je dugotrajan proces pregovaranja RH oko osiguravanja uvjeta kojima je bilo potrebno udovoljiti, a u svrhu stavljanja hrvatskih proizvoda na zajedničko tržište EU.

  Objavljeno: 03.10.2012, 08:17h