Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Spomenik Draženu u Šibeniku

Spomenik Draženu u Šibeniku

 

 

U nazočnosti brojnih građana danas je postavljen spomenik Draženu Petroviću koji će u subotu, na Draženov rođendan, biti i svečano otkriven.

Postavljanje spomenika koordinirali su djelatnici Komunalnog odjela Grada Šibenika, zajedno s djelatnicima Ljevaonice Ujević iz Zagreba. Spomenik je podiglo pauk-vozilo te je u vrlo brzom roku pričvršćen na pripremljenu površinu i to bez ikakvih poteškoća. Da sve protiče bez ikakvih zastoja uvjerili su se i gradonačelnik Županović i dogradonačelnik Vidović koji su obišli lokaciju tijekom jutra.

Grad Šibenik angažirao je i zaštitarsku tvrtku koja će čuvati spomenik do svečanosti u subotu.

Rješenje predstavlja Dražena Petrovića kako sjedi na desnom kraju košarkaške klupe. Plastični jednostavno i čisto rješenje ne zamara, niti se gubi u detaljističkim tematskim rekonstrukcijama elemenata košarkaške igre ili u portretnim odlikama. Upravo suprotno, određenije se, “lokalnije”, lociraju Draženovi prvi košarkaški koraci, apostrofira se grad Šibenik. Ti su počeci “prvo sjeme slave” utkano u Draženov lik jake volje, upornosti i ozbiljnosti, te beskrajne ljubavi prema svom gradu i svojoj domovini, posebice u njezinim najtežim i najdramatičnijim momentima.

Lik s klupom čini i logički i tematski uvjerljivu svezu. Plastični lik dječaka odražava Draženovu smjernost i skromnost, predmnijevajući prisnost, a ne plastičnu ili simboličnu nedostižnost i udaljenost od običnoga promatrača. Lik dječaka na klupi empatijski zaziva i sugerira prostor blizine i prisnosti s novim naraštajima šibenske djece. On poziva mlade da s Draženom “razgovaraju” i – metaforički rečeno – popričaju s njim.

Modelacija lika, jednostavnost i mekoća dječačke anatomije uz prepoznatljivost glave i korpusa, s blagim fizionomijskim i anatomskim crtama, te klupa s prostorom čine konceptualno, prostorno i spomenički cjelovito rješenje.

  Objavljeno: 20.10.2011, 12:55h