Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Srce Istanbula kroz oko fotografa Are Gülera

Srce Istanbula kroz oko fotografa Are Gülera

 

 

Manifestacija Mjesec turske kulture u Šibeniku započela je otvaranjem izložbe Oko Istanbula svjetski poznatog fotografa Are Gülera.  U Muzeju grada Šibenika izložbu su otvorili turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Özügergin, predsjednik Hrvatsko – turske udruge prijateljstva Goran Beus Richemberg te gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović.

Mjesec turske kulture u Šibeniku manifestacija je koju Grad Šibenik organizira kako bi se produbilo prijateljstvo dvaju zemalja i kako bi se naši sugrađani bolje upoznali s turskom kulturom i običajima, obzirom na značajne investicije turskih partnera u Šibenik. Sponzori projekta su Dogus Grupa, Turkish Airlines, Kent Bank i Rixos Libertas Hotel Dubrovnik.

Kroz naredni mjesec Šibenčani će, u okviru naših kulturnih institucija, moći uživati u turskoj umjetnosti, književnosti i filmu.

Ova izložba svjetski priznatog turskog fotografa prikazuje Istanbul kroz epohe vremena u crno – bijeloj tehnici koja na poseban način dočarava taj carski grad.  Ara Güler je rođen u Istanbula 1928. godine. Kao foto – reporter proputovao je cijeli svijet, ali je ipak cijeli život živi upravo u Istanbulu koji mu je istinsko nadahnuće. Već 1961. godine British Journal of Photography proglasio ga je jednim od sedam najboljih svjetskih fotografa.

Predsjednik Hrvatsko – turske udruge prijateljstva Goran istaknuo je kako ovo odlična prilika da hrvatska publika pobliže upozna tursku kulturu nakon velikog zanimanja za turske sapunice.

„Uvriježeno je mišljenje kako su Hrvati i Turci vjekovni neprijatelji, no to nije istina. Iako smo kroz povijest bili na suprotstavljenim stranama, mi smo pokupili od Turaka dvije do tri tisuće riječi koje su dio hrvatskog leksik“, istaknuo je Beus Richemberg.

Nakon otvorenja posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnim turskim jelima koje su za ovu prigodu pripremili učenici Ugostiteljsko – turističke škole u Šibeniku. Izložbu možete pogledati do 26. veljače.

  Objavljeno: 06.02.2013, 10:29h