Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Stalni postav Muzeja grada Šibenika

Stalni postav Muzeja grada Šibenika

 

 

Muzej grada Šibenika nalazi se u Kneževoj palači, nekadašnjem sjedištu najvišeg predstavnika vlasti  - gradskog kneza. Palača je građena i pregrađivana od 13. do 18. stoljeća, stoga je njezina unutrašnjost s vremenom izgubila velik dio svoje izvornosti.

Na 750 kvadratnih metara, stalni postav muzeja obuhvaća atrij i dvije etaže južnog krila Kneževe palače, a izloženi eksponati odnose se na razdoblje od 6. stoljeća prije Krista do kraja 18. stoljeća.

U prvom dijelu izložbenog prostora (atriju) predstavljena je arheologija šibenskog kraja. Pregled arheološke baštine šibenskog područja dopunjen je multimedijskim sadržajima koji posjetiteljima na interaktivan način dodatno približavaju sva zastupljena nalazišta, kao i većinu izloženih predmeta .
Audiovizualnom prezentacijom dočarano je i najveće razaranje Šibenika iz 1378. godine kada je mletački admiral Vettor Pisani napao, porušio i zapalio grad.

Središnji dio prvog kata posvećen je znamenitim Šibenčanima poput Antuna i Fausta Vrančića, Jurja Šižgorića i drugim humanistima po kojima se Šibenik isticao među gradovima mletačke Dalmacije.

Multimedijskom prezentacijom predstavljene su i povijesne orgulje, od kojih je u Šibeniku sačuvano čak šest. Povišeni dio prvog kata posvećen je temi dugotrajnih ratovanja s Turcima koja su rezultirala kontinuiranim utvrđivanjem gradskih bedema i gradnjom šibenskih tvrđava. Stalni postav zaključuje 1797. godina kojom završava dugi period mletačke uprave, nakon čega Šibenik započinje građanski život 19. stoljeća.

Na uređenju stalnog postava Muzeja grada Šibenika intenzivno se radilo još od 2009. godine, a uloženo je ukupno 8 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske participiralo s trećinom iznosa, dok je Grad Šibenik uložio dvije trećine novčanih sredstava.

Uoči blagdana sv. Mihovila i  Dana grada svečano otvaranje stalnog postava Muzeja grada Šibenika upriličeno je 28. rujna 2012. godine uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i ministrice kulture prof. dr. sc. Andree Zlatar Violić.

 

 

  Objavljeno: 04.12.2012, 13:13h