Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sudionice iz Ukrajine nakon provedbe programa Tvrđave kulture: „Dobile smo uvide u sjajan primjer upravljanja kulturnom baštinom“

Sudionice iz Ukrajine nakon provedbe programa Tvrđave kulture: „Dobile smo uvide u sjajan primjer upravljanja kulturnom baštinom“

 

 

Sedmodnevni edukacijski program "Transforming a Community through Sustainable Management of Cultural Heritage" koji je osmislila i provela Tvrđava kulture Šibenik uz podršku Erste Zaklade, uspješno je proveden na kampusu Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku. Kroz interaktivna predavanja, radionice i obilaske lokacija, 16 ukrajinskih stručnjakinja iz različitih istaknutih kulturnih institucija dobilo je opsežan uvid u održivo upravljanje baštinom i njezinu revitalizaciju, provedbu EU projekata, umrežavanje i suradnju na uspješnom primjeru Tvrđave kulture. 

"Iza nas je tjedan dana intenzivnog rada i razmjene iskustva na području održivog upravljanja kulturnom baštinom. Tvrđava kulture primjer je dobre prakse prepoznat na europskoj razini i ovom prilikom smo svoje znanje, vještine i iskustvo pretočili u edukacijski program koji je za cilj imao osnažiti naše kolege iz ukrajinskog kulturnog sektora kako bi se što bolje mogli nositi sa svim izazovima koje ih čekaju vezano za obnovu baštine i ponovno korištenje. Sudeći po našim intenzivnim razgovorima, brojnim pitanjima na koje smo odgovorili i kvalitetnoj raspravi, vjerujem da smo uspjeli dati dobar uvid u naš model upravljanja baštinom", istaknula je po završetku programa ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.   

Stručni tim Tvrđave kulture Šibenik osmislio je program kako bi inspirirao kroz najbolje prakse i dao strateške uvide potičući suradničko i kreativno razmišljanje među sudionicima. 

"Mislim da su Šibenik i Tvrđava kulture vrlo značajan i važan primjer upravljanja kulturnom baštinom iz kojeg možemo mnogo naučiti. Ovdje imamo sjajnu grupu od šesnaest predstavnica najvažnijih i najstabilnijih institucija iz Ukrajine, kao i nezavisne kustose, menadžere u umjetnosti i arhitekte. Kroz ovaj program, svi učimo jedni od drugih te smo vrlo zahvalni našim partnerima iz Tvrđave kulture koji su nam omogućili da dublje zaronimo u različite aspekte njihovog rada. Fascinantno je kako su od napuštenih i ruševnih mjesta stvorene atrakcije koje su zaista transformirale zajednicu i imaju veliki utjecaj na grad u cjelini. Ova pilot projektna inicijativa samo je prvi korak i početak zanimljivog programa učenja od naših hrvatskih kolega", istaknula je Yana Barinova, voditeljica projekta za europske politike i ukrajinska pitanja u Zakladi ERSTE. 

U programu su sudjelovale predstavnice prominentnih ukrajinskih institucija poput Instituta za arheologiju Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, Nacionalnog konzervatorskog zavoda "Kyiv-Pechersk Lavra”, Nacionalnog sveučilišta Lviv Polytechnic, Povijesnog i kulturnog rezervata “Mezhybizh”, Nacionalne akademije za kulturu, umjetnost i menadžment iz Kijeva.

"Prijavila sam se na ovaj program kako bih stekla nova znanja o tome kako se odnositi prema nacionalnoj baštini, zapravo kako europska zajednica treba postupati s nacionalnom i kulturnom baštinom. Kroz ovaj program dobili smo uvid u sjajan primjer upravljanja kulturnom baštinom te sa nadam da ćemo nakon rata u Ukrajini, moja grupa i ja moći iskoristiti sva nova znanja, sve s ciljem razvoja budućnosti naše cjelokupne zajednice", dojmovi su Anne Yanenko iz Nacionalnog konzervatorskog zavoda Kyiv-Pechersk Lavra.  

Glavnina programa odvijala se na kampusu Tvrđave sv. Ivana, dok su sudionice tijekom trajanja programa posjetile i Tvrđavu sv. Mihovila, Tvrđavu Barone te Centar koralja Zlarin. 

  Objavljeno: 11.07.2024, 11:51h