Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sudjelujte u natječaju za narodne poslovice

Sudjelujte u natječaju za narodne poslovice

 

 

 

Gradska knjižnica povodom obilježavanja rođendana šibenskog velikana Jurja Šižgorića, po kojem je dobila ime,  13. rujna  i ovu godinu organizira tradicionalan natječaj za najbolju narodnu poslovicu.

 

Riječ je o natječaju u kojem šibenski osnovnoškolci i predškolci imaju zadatak pronaći i napisati neku zanimljivu narodnu poslovicu.

 

Svoje narodne poslovice djeca mogu dostaviti osobno u sandučić koji će za tu prigodu biti postavljen na Dječjem odjelu u Knjižnici  ili ih mogu poslati elektronskom poštom na adresu  zbilusic@knjiznica-sibenik.hr .

 

Natječaj traje do 11. rujna 2018. godine, a u četvrtak, 13. rujna s početkom u 10 sati na Dječjem odjelu Knjižnice, pred poprsjem Jurja Šižgorića, najbolje narodne poslovice će biti nagrađene vrijednim nagradama.

 

Juraj Šižgorić, prvo je književno ime Šibenika. U Padovi je završio crkveno i svjetovno pravo, potom se kao već poznat pjesnik, na latinskom jeziku, vratio u rodni Šibenik. Njegova knjiga Elegije i pjesme, objavljena u Veneciji  davne 1477., prva je hrvatska tiskana pjesnička zbirka. Bio je zadivljen narodnom mudrošću, pjesmama i folklorom: prvi je sakupljao naše narodne poslovice i prevodio ih na latinski jezik.

 

Njegova zbirka poslovica netragom je nestala, no narodna mudrost živi i danas.

 

 

  Objavljeno: 31.08.2018, 10:18h