Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Suhozidni park Srima

Suhozidni park Srima

 

 

Sutra, 26. travnja, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić dr. Jadran Kale održat će predavanje “Suhozidni park Srima. Organizator je udruga Težački dom, čiji je inicijator i osnivač uz Zdenku Gugo i Zdenku Šimpragu, upravo Jadran Kale. Cilj udruge je promicanje šibenske težačke tradicije. Težački dom će svoj prvi prostor vjerojatno imati u dijelu kompleksa kuće Matavulj, tamo gdje je bila zubna stanica.  Udruga se obvezala da će prostor urediti i privesti svrsi, a osnovna svrha je edukacija civilnog društva s muzejskim elementima.

Suhozid je građevina od prirodnog kamena bez korištenja morta. Postoje razne svrhe: kao zid, kao ograda oranice ili pašnjaka (u južnoj Europi, Hrvatskoj, Irskoj, i Švicarskoj i u Austriji), u gradnji bunara u gradnji putova.

Suhozid ima prije svega uporabnu zadaću, a potom estetsku. Suhozidi su idealno rješenje za nagnute terene, te su atraktivni potporanj kod terasiranja kosina.  Za gradnju suhozida prikladne su sve vrste prirodnog kamena, tako se tradicionalno mediteranski suhozid sastoji isključivo od samog kamena. Suhozid može biti sastavni dio kamenjara, kao njegova baza ili oslonac.

Šibensko područje, inače je, izrazito suhozidni kraj. Većina suhozida na ovom području nastala je u 19. stoljeću agrarnom reformom, no srimski suhozidi daleko su stariji, nastali su stoljećima ranije.

Srima je raritetan lokalitet. Tamošnji suhozidi pričaju tisućljetnu priču o životu na tom području, tamo postoji pojava najsličnija onome što postoji na Hvaru, Faroskoj hori. Uz postojanje ranokršćanske dvojne bazilike, pa crkvice Gospe Srimske to jer izniman lokalitet, na kojem bi, smatra dr. Kale trebalo organizirati nastavu za školsku djecu.

  Objavljeno: 25.04.2012, 07:53h