Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Supertoon donosi drugo izdanje vikenda animacije u Šibeniku : "ANIMATION SHOTS 2"

Supertoon donosi drugo izdanje vikenda animacije  u Šibeniku : "ANIMATION SHOTS 2"

 

 

Ovaj vikend je prvi vikend u mjesecu! Što znači da je SUPERTOON FESTIVAL ponovno u Šibeniku. Nastavljamo s bogatim programom ANIMATION SHOTS u kojemu ćemo svaki prvi vikend u mjesecu, šest mjeseci uoči festivala prikazivati izbor animiranih filmova kratkog metra  s renomiranih europskih festivala i zemalja partnera. Kino je opet gdje mu je mjesto - u središtu grada, svi programi odvijat će se  u studiju galerije Sv.Krševan (bivša galerija Matija)

RAZGOVOR S VULLNET SANAJOM i RHONE BAJRIJEM I PROJEKCIJE FILMOVA S ANIBARA

Seriju razgovora koje ćemo svaki put provoditi na vikendima animacije  u Šibeniku "ANIMATION SHOTS 2" nastavlja s VULLNET SANAJOM i RHONE BAJRIJEM, umjetničkim i programski direktorima ANIBARA Međunarodnog festivala animacije iz Kosova. Kroz razgovor s ovim mladim predstavnicima svijeta animacije moći ćete saznati zašto na Kosovu ima samo tri animirana filma u povijesti njihove kinematografije i kako da ih to nije pokolebalo da krenu u organizaciju međunarodnog festivala animacije ANIBAR. Nakon razgovor prikazati ćemo nagrađene i ponajbolje filmova s prošlogodišnjeg izdanja ANIBAR festivala.

RETROSPEKTIVNA PROJEKCIJA:  ALBANSKI KOMUNISTIČKI ANIMIRANI FILM

Tema popratnog programa ANIMATION SHOTS 2 biti će osvrt na na albanski animirani film u produkciji Kinostudio "Shqipëria e re" i Albafilm. Ovaj program u suradnji sa Središnjim državnim filmskim arhivom Albanije i Anibar festivala iz Peja dolazi upravo u jubilarnoj godini za Albansku animaciju koja ove godine navršava 40 godina od stvaranja ovog filmskog žanra u Albaniji.  Retrospektiva će biti usmjerena prema starijim filmovima u produkciji Kinostudio sve od 1975 preko "Zana i Miri" autora Vlash Droboniku do Tomi Vasa iz 1992. godine. Program pod nazivom ALBANSKI KOMUNISTIČKI ANIMIRANI FILM, u kojemu se nalaze filmovi proizvedeni u razdoblju komunizma odabrao je Rron Bajri, programski direktor Anibar festivala iz Peći, Kosovo. Nadamo se da ćemo projekcijom filmova napravljenih za vrijeme komunizma u Albaniji pobuditi znatiželju kod publike i da će doći i saznati nešto o nepoznatom albanskom animiranom filmu nastalom prije 90-ih.

PROJEKCIJE ANIMIRANIH MUZIČKIH VIDEA

Izbor iz Supertoon arhive: animirani muzički videi prikazani u službenim konkurebcijama proteklih festivala. Poslije projekcija filmova slijedi izbormuzičkih videa na koji  nećete samo tako naići na youtube-u. Opušteno druženje i đuskanje u festivalskom raspoloženju.

DJEČJA RADIONICA ANIMACIJE

Jedani od prvih uređaja koji stvaraju optičku iluziju pokreta, fantaskop i zootrop, do današnjeg dana oduševljavaju ljubitelje pokretnih slika ne samo zbog jednostavne izrade, već i zbog toga što pružaju direktan uvid u proces oživljavanja slika. Upravo zbog tih kvaliteta uređaja djeci je moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su perzistencija vida, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama i brzina pokreta. Ovog vikenda nastavljamo s izradom uređaja koja će djeca moći ponijeti sa sobom kući te nastaviti učiti i istraživati mogućnosti animacije. Voditelj radionice je šibenčanima koji prate Supertoon već dobro poznat. Marko Zdravković-Kunac osnivač je i dugogodišnji voditelj Pulska filmska tvornica, u čijem sklopu vodi Školu animiranog filma te Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi. Sve koji žele sudjelovati i pritom se sjajno zabaviti pozivamo da se prijave na e-mail adresu radionica@supertoonfestival.com.

Podsjećamo da za sve projekcije, radionice te popratne sadržaje SUPERTOON ne naplaćuje participaciju.

  Objavljeno: 01.03.2016, 11:44h