Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sustav javnih bicikala

Sustav javnih bicikala

 

 

Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, subvenciji Fonda za zaštitu okoliša i podršci Turističke zajednice Grada Šibenika pokrenuo sustav javnih bicikala. Nextbike sustav javnih bicikala u Šibeniku trenutno broji nešto više od 1000 registriranih korisnika. U Šibeniku je 20 bicikala, a Nextbike stanice dostupne su na četiri lokacije koje je Grad Šibenik definirao sukladno rezultatima pilot projekta, no one se mogu i vrlo brzo izmjestiti s obzirom na, prije svega, sezonske potrebe (turisti, studenti i dr.).

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju Šibenik kao poželjnu cikloturističku destinaciju, produljuju sezonu i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje.

U fazi pilot projekta, projekt je bio financiran u iznosu od 99.000,00 kuna iz projekta Intermodal, fonda Europske Unije. U tom razdoblju uspješno je registrirano 900-njak korisnika te je Grad Šibenik odlučio investirati u nabavu opreme i dugoročno održavanje sustava. Vrijednost dodatne investicije nakon javnog poziva iznosila je 180.000,00 kuna, od kojih je 40% bilo subvencionirano sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

 

  Objavljeno: 09.04.2015, 11:25h