Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sutra, 19. listopada počinje koncertna sezona u kazalištu

Sutra, 19. listopada počinje koncertna sezona u kazalištu

 

 

U petak, 19. listopada s početkom u 20 sati koncertom zbora Hrvatske radiotelevizije otvara se koncertna sezona 2012./ 2013. u HNK u Šibeniku. Okrilje noći, ljubavi i snova u talijansko-hrvatskom skladateljskom spoju Ildebranda Pizzettia, Blagoje Berse i Igora Kuljerića okosnica je koncertnog programa ciklusa Sfumato. Zborom ravna dirigent Tonči Bilić.

Okrilje noći, ljubavi i snova u talijansko-hrvatskom skladateljskom spoju okosnica je prvoga koncertnog programa ciklusa Sfumato.

Nastavljajući tradiciju Zagrebačkih madrigalista, Zbor Hrvatske radiotelevizije utemeljen je četrdesetih godina prošloga stoljeća. Djelujući najprije kao komorni ansambl pod vodstvom Mladena Pozajića, a zatim Slavka Zlatića, s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Posljednjih sedamdeset godina njegov je umjetnički identitet oblikovao niz uglednih glazbenika, čiji put, nakon Igora Kuljerića, jednoga od najvećih hrvatskih skladatelja i dirigenata, danas nastavlja šef-dirigent Tonči Bilić.

Među vrhunce umjetničkih postignuća Zbora HRT-a ubrajaju se Schnittkeovi Stihovi pokajanja i Koncert za zbor, Rautavaarina Vigilia, Papandopulova Muka Gospodina našega Isukrsta i Hrvatska misa, Monteverdijevi Madrigali Guerrieri et Amorosi i Vespro della Beata Vergine, Bachove Muka po Mateju i Muka po Ivanu, Haydnovo Stvaranje svijeta,  Händelov Mesija, Muka po Luki K. Pendereckoga, Trois poemes d' Henri Michaux Witolda Lutoslawskog (djelo naručeno i skladano za Zbor Radiotelevizije Zagreb, današnji Zbor HRT-a), Svadba Stravinskoga, Kuljerićevi Hrvatski glagoljaški rekvijem i opera Životinjska farma te Triptihon Ivana Brkanovića.

Godine 1998. Zbor HRT–a je na poticaj svojega šefa-dirigenta Tončija Bilića počeo sustavno njegovati pjevanje a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Tako je nastao ciklus – Sfumato – da bi se publici predstavila djela hrvatske glazbene baštine, remek–djela i rjeđe izvođene skladbe klasične literature te najnoviji ostvaraji zborske glazbe u nas i u svijetu.

Tonči Bilić jedan je od najsvestranijih hrvatskih dirigenata. Uspješno nastupa na koncertnim pozornicama, ravnao je opernim i baletnim predstavama, s raznorodnim sastavima izvodi djela u rasponu od renesanse do suvremene glazbe. Rođen 1969. u Splitu, diplomirao je 1993. dirigiranje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Pavla Dešpalja, kod kojega je završio i poslijediplomski studij. Od 1997. stalni je dirigent, a od 2005. šef-dirigent  Zbora Hrvatske radiotelevizije s kojim njeguje javnu i studijsku djelatnost, a koji se pod njegovim vodstvom profilirao u visokokvalitetan ansambl. Umjetnički je ravnatelj uglednoga ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, koji je 2008. proslavio desetu obljetnicu iznimno uspješnog djelovanja.

  Objavljeno: 18.10.2012, 08:29h