Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečane dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod 2012.'"

Svečane dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod 2012.'"

 

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira manifestaciju svečane dodjele oznake 'Hrvatski otočni proizvod 2012.', koja će održati danas, 29. studenog, u gradu Hvaru.

Ove će godine plaketu oznake 'Hrvatski otočni proizvod' dobiti 47 proizvođač za 79 proizvoda i proizvodnih linija. Valja istaknuti da je među njima i  obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tomica Osredečki sa Žirja, čiji će med od ružmarina i kadulje također dobiti oznaku „Hrvatski otočni proizvod“.

U katologu HOP ovaj med sa Žirja opisan je kao  med koji se preporučuje za prevencije i liječenje bolesti krvotoka te očuvanja jetre, te kao antiseptički i umirujući te pomaže u liječenju dišnih puteva.

Nadalje stoji, kako netaknuta priroda Kornatskog arhipelaga stoljećima čuva svoja bogatstva i ljudima daje malo, taman toliko koliko treba. Za svu muku rada u tim uvjetima, izuzetna kvaliteta meda je ono što je privuklo obitelj Osredečki da na najudaljenijem naseljenom  otoku Kornata, Žirju, prije desetak godina smjesti svoj pčelinjak. Okružje u kojem je smješten pčelinjak, čista je priroda okružena plavim morem. Na Žirju ne postoji industrija ili bilo koji drugi oblik ljudske aktivnosti koji bi ugrozio netaknutu prirodu. A tako je i u velikom radijusu Nacionalnog parka Kornati.

Otok obiluje kaduljom i ružmarinom, a ljekovita svojstva tih biljaka poznata su već stoljećima i od davnina se koriste kao prirodan lijek za razne bolesti te prevenciju istih.

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja izvođenje projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” koji je pokrenut početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Uvažavajući Nacionalni program razvitka otoka i Zakon o otocima projekt je pripreman nekoliko godina. Temeljni je cilj da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje.

 

Republika Hrvatska pridaje velik značaj poticanju proizvodnje autohtonih proizvoda, kako za domaće tako i za inozemno tržište. Izvorni otočni proizvodi svojom kvalitetom, tradicijom i prepoznatljivošću u tom smislu doprinose bogatstvu turističke ponude, kao i identitetu Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

 

Spomenutu oznaku kvalitete do sada je dobio 121 proizvođač za 334 proizvoda i proizvodnih linija s 19 otoka i poluotoka Pelješca.

  Objavljeno: 29.11.2012, 08:17h